Prachtwijnen om de hoek: Duitsland

6 september 2016 Redactie Puur Tafelen

Gelukkig, de tijd dat alle Nederlandse huisvrouwen aan de (half) zoete Duits witte wijnen zaten, is voorbij. Die matige kwaliteit wijn, ook wel ‘Liebfraumilch’ genoemd, komen we praktisch niet meer tegen in de schappen. Sterker nog, de Duitsers laten tegenwoordig maar al te graag zien wat zij in hun mars hebben. De hele wereld kan genieten van hun prachtwijnen. En wat een mazzel hebben wij Nederlanders dat we dan bij ze om de hoek wonen.

Denk je aan Duitse wijn, dan denk je aan Riesling. Als ze ergens weten hoe ze met deze druif om moeten gaan, dan is het wel in ons oosterbuurland. Knetterende wijnen die je van je sokken blazen. Zuren, frisse smaken, levendigheid en spanning. Het zijn wijnen die perfect passen bij pittige Aziatische gerechten. Maar ook de wat minder bekende druif Silvaner toveren ze om tot wat rijkere witte wijnen die, met hun groene, kruidige karakter geweldig met groentegerechten combineren. Ook op rood vlak winnen ze steeds meer terrein. Terecht, want geef een Duitse wijnboer Spätburgunder (Pinot Noir) en hij tovert de druiven om tot een spannende, fruitige wijn met een fluweelzacht mondgevoel. Perfect bij een Italiaanse risotto met bijvoorbeeld paddenstoelen.

Eigenlijk kunnen we als wijndrinkers gewoon niet om Duitse wijnen heen. De meeste sommeliers en wijn professionals zullen beamen dat de wijnen breed inzetbaar zijn. Duitsers maken een grote variëteit aan wijnen en er is dus voor elke gelegenheid en bij een hele rits aan gerechten wel een wijn te vinden. Nog een paar verrukkelijke combinaties: Riesling bij zuurkool of forel, Grauburgunder (=Duitse Pinot Gris) bij kalfsvlees of sushi, Spätburgunder bij stoof- of bonenschotel of bij fazant.

TIP: de Moezel en Rheingau zijn prachtige wijngebieden om te bezoeken. Indrukwekkende steile hellingen, veel zon en de idyllisch kronkelende Rijn. Je rijdt er zo naar toe, ook voor een weekendje!

Vindict wijntip
Voor een verrassende, kwalitatieve, gevarieerde selectie Duitse wijnen: Weingut Gröhl

Evelijn van Heuven

Meer h'eerlijke tips, trends en wijnnieuws van Evelijn lezen? Bezoek haar website.

http://www.vindict.nl/

Deel dit artikel:
Facebooktwitterlinkedinpinterest

Meer blogs van Evelijn van Heuven

Prachtwijnen om de hoek: Duitsland

Gelukkig, de tijd dat alle Nederlandse huisvrouwen aan de (half) zoete Duits witte wijnen zaten, is ...
Lees verder »

Mineralige zonwijn: Picpoul de Pinet

De zon schijnt, salades en lichtere gerechten doen hun intrede, we zitten weer maar wat graag met zi...
Lees verder »

Karakterdruif: Gewürztraminer

Ben je gek op kruidig Aziatisch eten? Hou je wel van een rood pepertje? Misschien pak je dan standaa...
Lees verder »