Held van de maand juni: Lente-uitjes

27 mei 2016 Redactie Puur Tafelen

Vooral bij lente- en zomergerechten is de lente-ui bijna onmisbaar. Reden genoeg om het lente-uitje deze maand te dopen tot ‘held van de maand’. Gewoon, omdat ze heerlijk zijn en ook erg gezond. Wist je dat lente-uitjes veel calcium, ijzer, vitaminen A, C, K  B6 bevatten?

In een slechte stemming? Eet wat lentje-uitjes! De Vitamine 6 die deze groene ‘held van de maand’ bevat helpt bij het verbeteren van je stemming en nachtrust. Ook bevat de lente-ui heel veel vitamine K, dit zorgt voor een goede bloedstolling en houdt je botten sterk.

Zelf kweken

Lente-uitjes kan je al in maart/april zaaien. Het is een eenvoudig gewas dat snel groeit. Bovendien hebben lente-uitjes niet veel last van lage temperaturen of ziekten. Dun ze 6 weken na opkomst wel uit zodat ze genoeg plek hebben om volledig uit te groeien tot ‘volwassenheid’. Na oogst zijn de lente-uitjes in zijn geheel nog wel een week of wat te bewaren in de koelkast. Je kunt bij het oogsten ook de witte onderkant laten staan. De groeien dan weer verder en kunnen nog een keer geoogst worden. Je kunt de witte onderkant ook in een kom met water op een zonnige plek zetten. Ook dan groeit het groene stengeltje weer verder! Ververs elke dag het water zodat je meerdere keren van je lente-uitjes kunt genieten.

De lente-ui, ook wel bosui of sla-ui genoemd, is een veelzijdige superfood en wordt in bijna alle keukens gebuikt. Maak er een lekkere soep van, verwerk ze in pannenkoekjes met dressing of versier er een zomerse quiche mee.


Deel dit artikel:
Facebooktwitterlinkedinpinterest

H'eerlijke aanraders / Recepten

Ovenschotel van koolrabi met cashewnotenkorstje

Koolrabi is een vrij onbekende groente wat eigenlijk best zonde is. Je kunt namelijk alle kanten uit...
Lees verder »

Recept voor een Afrikaanse pompoensoep, geïnspireerd op een Tanzaniaans recept

Als de dagen korter worden en wij minder van onze neurotransmitter serotonine aanmaken zijn er volop...
Lees verder »

Recept voor koolrabisalade

Koolrabi is een vrij onbekende groente wat eigenlijk best zonde is. Je kunt namelijk alle kanten uit...
Lees verder »