De moestuin in juli

Tot en met het einde van de maand kun je nog wat zaaien of planten. Zo heb je tot diep in het najaar (als het weer meezit zelfs t/m de jaarwisseling) groenten die je kunt oogsten. Door de vele groenten die je in juli kunt oogsten komt er hier en daar een stukje grond vrij. Deze kun je weer gebruiken om nieuwe zaailingen uit te planten!

Zaaien

Winterprei wordt door de meeste tuinders geplant na het rooien van vroege aardappelen. Bij het planten kun je de bladeren inkorten. Dit is gunstig voor de ontwikkeling van de witte ‘stam’. Tot en met half juli kun je nog rapen zaaien. Doe dit zeer dun op een voedselrijke bodem. Omdat deze groente gevoelig is voor knolvoet (soort schimmel) kun je deze beter niet zaaien op grond waar eerste kolen op werden geteeld.
Als je in juli veldsla zaait kun je deze plukken vanaf eind september tot eind november. Winterajuin kun je ook alvast zaaien. Bij een niet te strenge, winterse vorst kun je deze in april/mei oogsten.

Doen

Top de tomaten die buiten groeien als ze vier trossen hebben gevormd. De planten kunnen dan al hun energie kwijt op de eerste vier trossen. Zoals de gewassen groeit ook het onkruid erg snel. Er zit niks anders op dan regelmatig te wieden en schoffelen. Stoksnijbonen en pronkbonen kun je toppen zodra ze de top van de stokken bereiken. Door de top uit te nijpen zullen de planten meer zijscheuten produceren. Dit zorgt voor een betere oogst. Laat courgettes niet langer worden dan zo’n 20 cm. Grotere exemplaren smaken minder lekker en zorgen ervoor dat de plant uitgeput raakt. Geef bij droog weer regelmatig water. Zo voorkom je dat de planten voortijdig doorschieten en zaad vormen.

Oogsten

Je hoeft in juli absoluut geen honger te leiden. Deze maand zijn de aubergines, courgettes, bonen, komkommers en mais zover dat je ze kunt oogsten. Ook de paprika’s, tomaten en wortelen kunnen geoogst worden.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *