De Verspillingsfabriek

7 oktober 2018 Puur Tafelen

Wij gooien in Nederland ontzetten veel goed voedsel weg. Met z’n alle (horeca, supermarkten én consumenten) gooien we voor zeker 5 miljard euro  weg in containers en kliko’s. Niet alles gaat verloren…een gedeelte kan en wordt nog als veevoer gebruikt.

Het kan natuurlijk altijd  gebeuren dat je thuis wat overhoudt na het koken. Of dat het toch niet zo lekker was dan verwacht. Dat kan. Maar heel vaak is het dat er niet over nagedacht wordt en het zonder erbij na te denken weggegooid wordt. En de volgende keer bij het boodschappen doen wordt er net zo makkelijk weer te veel ingekocht. En met hetzelfde gemak gaat het weer verpieteren in de koelkast of wordt het klaargemaakt om in (met wat geluk in de groene) kliko gegooid te worden.

Kromme groentes

Afgelopen zomer waren er veel berichten in de media over groenten en fruit dat niet in de supermarkten terecht kwam omdat het niet voldeed aan de (soms onzinnige) eisen. Niet de eisen die de consument persé stelt maar die door de EU vastgesteld zijn en waarachter de inkopers van de supermarkten zich achter kunnen verschuilen. Om bijvoorbeeld pruimen die 3 millimeter te klein zijn niet in te kunnen kopen. Door verschillende omstandigheden kan groente en fruit niet voldoen aan de eisen. En worden dan gezien als ‘kromme’ of ‘misvormde’ groentes en fruit. Komkommers die te krom zijn, paprika’s die niet mooi ‘blokvormig’ zijn, tomaten met ‘brandplekken’, enz…..En juist deze groentes en fruit wordt door De Verspillingsfabriek ingekocht om verwerkt te worden tot (h)eerlijke producten zoals soepen en jams.

Getest

Wij hebben afgelopen week de kans gekregen om de champignonroomsoep en de tomatensoep in zak uit te proberen. Twee heerlijk soepen barstensvol champignons en tomaten. De champignonroomsoep proefde je champignons volop voorbij komen en het romige maakte het tot een zeer smakelijke soep én makkelijk en snel klaar. Hetzelfde geldt voor de tomatensoep. Volle bak heerlijke tomaten (zo’n 50%) waar je echt niet aan proeft dat er een vlekje of plekje op gezeten heeft.

De Verspillingsfabriek heeft niet alleen soepen in het assortiment. Zij maken o.a. ook jam en ragouts. Meer informatie is te vinden op de website van De Verspillingsfabriek. Inmiddels zijn de producten te koop bij EMTÉ en Albert Heijn supermarkten. Maar ook bij de Ekoplaza winkels vind je De Verspillingsfabriek producten.

Meer informatie kun je vinden op: www.barstensvol.nl en/of www.deverspillingsfabriek.nl

Help jij ook mee tegen voedselverspilling?

Roland van Tilborghttp://www.puurtafelen.nl

Deel dit artikel:
Facebooktwitter

Meer blogs van Roland van Tilborg

flaske

Plasticminderen

Natuurlijk kunnen we de wereld niet in één keer veranderen maar iedere verandering, hoe klein of g...
Lees verder »

Hoe dan?!

Foto: Carel Bruring Afgelopen zaterdag was Maroeska Metz, bekend van o.a. Heel Holland Bakt, op bez...
Lees verder »
Winterbarbecue

(Winter) Barbecue

Barbecueën alleen als de temperatuur boven de 20 graden komt? Echt niet. Tegenwoordig is buiten kok...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram