Een andere manier van bewaren van de moestuinoogst….

26 augustus 2018 Puur Tafelen

Mijn naam is Lynda de Vroed, beter bekend als Moestuin Miep. Op mijn gelijknamige blog, Facebook en Instagram account deel ik mijn belevenissen over mijn moestuin. Vandaag blog ik speciaal voor Puur Tafelen en omdat een moestuin en koken vaak samen gaan, schrijf ik graag iets over mijn ervaringen met het drogen van mijn oogst. Want hoe goed je het ook ieder jaar probeert af te stemmen. Je hebt altijd over!

De dagen worden al weer behoorlijk korter en de ochtenden frisser. Je kan voelen dat de herfst zich voorzichtig aankondigt. Ook op de moestuin is de verandering merkbaar. Hoewel er nog steeds ruimte is voor het zaaien en planten van nieuwe groenten, is ook een groot deel al geoogst. En over die oogst wil ik het even hebben.

Voedseldroger

Dit jaar heb ik meer dan vorige jaren gebruik gemaakt van mijn voedseldroger bij het verwerken van de oogst. In het begin gebruikte ik de voedseldroger  alleen voor het drogen van kruiden. De laatste maanden staat hij een paar keer per week aan en is hij tot de nok toe (in mijn geval is dat 7 laden) gevuld.

Behalve kruiden en bloemen voor in de thee zoals Goudsbloemen en Kamille droog ik ook de pepers die ik na het drogen tot vlokken vermaal. Datzelfde doe ik met de knoflook van de knoflookoogst van vorig jaar. Ik let altijd bij de aanschaf van knoflook op de bewaarbaarheid zodat ik tot de volgende oogst voorzien ben. Vorig jaar was de knoflookoogst net als dit jaar gigantisch. Van de oude oogst snijd ik de teentjes in plakjes en leg ik ze in de droger totdat ze volledig gedroogd zijn. Vervolgens vermaal ik de gedroogde plakjes met de staafmixer tot poeder en bewaar ik  het poeder in schone en droge kruidenpotjes. De bollen knoflook uit de oogst van dit jaar zijn inmiddels goed gedroogd en hangen binnen.

Van de bieten maak ik bietenchips. Heerlijk voor over de salades. De ongekookte bietjes schil ik en snijd ik met een dunschiller in dunne plakjes. Wel handschoenen gebruiken want het is een “bloederige” toestand. De plakjes haal ik door een zelfgemaakte vinaigrette van olie, azijn, mosterd en honing. Vervolgens leg ik de plakjes in de voedseldroger totdat ze knisperend hard zijn. Ik gebruik hiervoor bietjes maar je kan natuurlijk van heel veel groenten chips maken. Wat denk je van Boerenkool, Aardappel, Pastinaak, Wortel en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat ik deze zomer ook voor het eerst maakte is bouillon van groenten uit de tuin. De groenten sneed ik fijn, ik voegde maggikruid, laurier, rozemarijn, knoflook, ui en peper en zout toe en liet de droger zijn werk doen. De gedroogde groenten maalde ik fijn en bewaar ik in goed afgesloten glazen potten. Zo heb je een natuurlijk bouillon zonder toegevoegde E-nummers (en dat zijn er nogal wat) en heb je zelf de hand in het gebruik van de hoeveelheid zout.

Natuurlijk blijven inmaken en wecken ook favoriete middelen om je oogst langer te bewaren maar ik zou niet meer zonder de voedseldroger kunnen. Al kan je kruiden en bloemen natuurlijk ook heel goed aan de lucht drogen. Deze winter geniet ik in ieder geval van mijn zelfgemaakte kruidenthee.

Diverse gasten

Hier vind je de verzamelde éénmalige gastblogs.


Deel dit artikel:
Facebooktwitter

Meer blogs van Diverse gasten

Een andere manier van bewaren van de moestuinoogst….

Mijn naam is Lynda de Vroed, beter bekend als Moestuin Miep. Op mijn gelijknamige blog, Facebook en ...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram