Een goede zomer voor ‘kromme’ groenten en fruit

31 augustus 2018 Puur Tafelen

Zeldzaam warme zomer

Nederland (en de rest van Europa) hebben een flinke zomer achter de rug. En het ziet er naar uit dat het de komende week  en misschien wel weken weer (erg) warm gaat worden. De zomer van 2018 gaat nu al zeker de boeken in als 1 van de warmste ooit. De zomer van 1976 is de enige die nog heter en uitzonderlijker was.

Voor zonaanbidders natuurlijk een geweldige zomer. Hoewel ik af en toe een paar fervente zonaanbidders heb horen zuchten en steunen dat het ook wel een tandje minder mocht. Een keerzijde aan deze zomer was dat er door de hitte er weinig tot geen neerslag gevallen is. Op enkele uitzonderingen na. De regen van de afgelopen twee weken maken het grote tekort nog lang niet goed. En is ook rijkelijk laat gevallen voor veel gewassen. Bloemkolen die ‘verbrand’ zijn en vernietigd moesten worden. Aardappels die te klein zijn. Net als in sommige gebieden ook de appels en perenoogst lager, qua kilo’s, uit gaat vallen. Pruimen die 3 mm. te klein bevonden werden door supermarktinkopers maar gelukkig waren er een aantal (lokale) supermarkten die dit geen ramp vonden en ze gewoon in de winkels neerlegden.

Bewustwording

Het is wel iets om over na te denken……en niet alleen denken. Hier moet nog lang over nagepraat worden. Bij zowel telers als inkopers. Maar vooral door de politiek in Den Haag én in Brussel! Want bij dat logge Europese politieke orgaan worden regels verzonnen waaraan onze groenten en fruit moeten voldoen. En dat wordt dan gebracht alsof de consument hier om vraagt. Maar hier ligt ook een sleutel. De consument. Wij zijn veel te verwend, er mag geen krasje op een appel zitten en geen deukje in een tomaat. Vroeger (en dan heb ik het over nog maar 25 jaar geleden) was het heel normaal dat er bijvoorbeeld appels ‘met een plekkie’ (stekkies noemden wij die altijd) verkocht werden. Of dat er een ‘brandplek’ op een paprika of tomaat zat. “Geen probleem het gaat toch gekookt en/of gebakken worden. Dat proef je toch niet” was een veel gehoorde opmerking. Natuurlijk werd er een lagere verkoopprijs gevraagd dan bij Klasse 1 of Klasse Export (voor zover deze klasse überhaupt al in de Nederlandse winkels verkrijgbaar was). Het werd gewoon als Klasse 2 verkocht. Waar vind je tegenwoordig nog Klasse 2 groente en fruit?

Krommunity

Gelukkig is er een steeds groter wordende groep die ‘wakker’ wordt. En komen er steeds meer initiatieven die aandacht vragen voor deze ‘Kromme’ groenten en fruit. Zoals ‘De Krommunity.’

“De Krommunity vormt de basis van de activiteiten van Kromkommer. We hebben een missie, een doel, maar in ons eentje kunnen we het systeem niet veranderen. Alle schakels in de keten hebben elkaar nodig en zijn van elkaar afhankelijk. Van boer tot bord komt Kromkommer daarom in actie. De teler heeft de kromme groente, winkels en groothandels kunnen het in hun schappen leggen, de horeca kan er mee koken, Kromkommer maakt er producten van en consumenten – wij allemaal – hebben ze uiteindelijk op ons bord. De Krommunity is de verzameling van iedereen die betrokken is bij onze gekke groente projecten en iedereen die ook vindt dat ‘krom het nieuwe recht’ is. Dus doe mee en sluit je aan bij de Krommunity!”

Wij van Puur Tafelen steunen de activiteiten van ‘De Krommunity’ van harte en hopen dat mede door dit initiatief en anderen dat de ‘Kromme’ groenten en fruit gewoon gebruikt gaan worden waar ze voor geteeld worden……. Wat hierbij erg belangrijk blijft is dat de telers gewoon een eerlijke prijs krijgt voor deze producten. En dat er bij ons, consumenten, ook een andere mindset komt.

Voor meer informatie neem eens een kijkje op de Kromkommer website.

Roland van Tilborghttp://www.puurtafelen.nl

Deel dit artikel:
Facebooktwitterlinkedinpinterest

Meer blogs van Roland van Tilborg

De Verspillingsfabriek

Wij gooien in Nederland ontzetten veel goed voedsel weg. Met z’n alle (horeca, supermarkten én co...
Lees verder »

Wat zeg je? Ouwel?

Als ik ouwel zeg is de kans groot dat je denkt….ouwel? Wat is dat? Als ik zeg “eetbaar papier”...
Lees verder »
Foto : veganistischkoken.be

Erwtenscheuten

Foto : veganistischkoken.be Erwtenscheuten kun je natuurlijk kopen in de (biologische) winkel maa...
Lees verder »