Ik ga op vakantie en neem mee…

20 juli 2016 Redactie Puur Tafelen

Wat heb ik dit spelletje vroeger vaak gespeeld. Niet omdat ik zo vaak op vakantie ging overigens. Want dat ken ik niet echt uit mijn kindertijd. Dit spelletje was echte hersengymnastiek: telkens een hele riedel artikelen onthouden en weer kunnen opnoemen in een steeds langer wordende lijst.

Deze keer gaat het me niet om het spelletje maar wat ik echt aan spullen meeneem. Mijn echtgenoot Jan heeft een heus buitenkeukentje gemaakt die op de dissel van de aanhanger past zodat ik, waar ik ook ben met vakantie, lekker kan kokkerellen. Ik zie ons al helemaal zitten met Tanka, de hond, voor ons tentje. Na een hele dag fietsen of wandelen en overal, als een moderne jager/verzamelaar, allerlei lekkere lokale voedingsmiddelen te hebben vergaard, daarmee dan voor de tent iets (h)eerlijks te maken. Nergens smaakt eten lekkerder als buiten op een mooi rustig plekje in de natuur. Ik kan bijna niet wachten.

Maar wat neem ik mee? Ik heb inmiddels heel wat lekkere kruiden- en specerijenmixen op de markt gezet die ik zelf overal met me meesleep als ik weg ga. Van huis zijn en dan niet lekker eten is voor mij een soort doemscenario. Persoonlijk zie ik vakantie als een periode van resetten, loslaten, genieten en weer energie opdoen voor na de vakantie. En daar heb ik, naast ontspanning en lekker bewegen, heerlijk, gezond, vers, onbewerkt en volwaardig voedsel voor nodig. Lekker koken en eten voor ons tentje en daarnaast af en toe de bloemetjes buiten zetten in een leuk restaurantje.

Daarom neem ik dit standaard mee, of we nu een weekendje gaan kamperen of een huisje huren:

  • De rijst-currymix -met wat groene groente, kokosmelk en wat quinoa heb je in no time een heerlijke curry op tafel staan.
  • De mediterrane mix. Vooral in Mediterrane landen smaken tomaten lekkerder dan hier, vind ik. Heerlijk om een pastasaus van verse tomaten, uien, knoflook en deze mix te maken. Even een makkelijke salade erbij en je zit in twintig minuten aan tafel.
  • De tuinkruidenmix: geweldig om snel allerlei gestoomde groentes even extra smakelijk te maken. Of om er een lekkere groenteomelet mee te maken. Lekker krachtvoer voor bijvoorbeeld de lunch als je een lange wandeling of fietstocht voor de boeg hebt.
  • Uiteraard mijn Super Soep! Lekker mee in de thermoskan voor onderweg op de dagen dat we ‘s ochtends al vertrekken. Of aan het eind van de middag als we moe en voldaan terugkeren.
  • Niet te vergeten: een heerlijke biologische olie in donker glas of een kruik. Het valt nog niet altijd mee om die te pakken te krijgen op vakantie. En zonder een goede en smakelijke olie weet ik niet hoe ik een lekkere sla op tafel moet toveren. Goed inpakken om het de reis te laten overleven en dan kan het feest beginnen: geen culinaire feestjes zonder een lekkere olie is mijn motto.
  • Voor de uitwendige mens neem ik ook wat mee: een xeno-oestrogeenvrij zonnebrandmiddel en een huidolie voor het eind van de dag. In ons kikkerlandje hebben we gewoon te weinig zon om ons echt aan de zon te laten wennen. Je direct insmeren zodra je buiten bent is erg jammer omdat je dan te weinig vitamine D opbouwt. Een vitamine D-tekort is echt een drama voor ieders gezondheid. Maar je niet insmeren als je wel de hele dag buiten bent, is natuurlijk erg onverstandig. Ik gebruik vaak de Tox Fox app als ik cosmetica van een onbekend merk koop. Maar dat doe ik alleen als het niet anders kan. Ik ben erg trouw aan merken als Weleda, Logona, Lavera, Dr. Hauschka. Goede producten zonder hormoon-verstorende stoffen. Want waarom zou ik zoiets op mijn huid smeren als het niet hoeft? Ik ben gek op de Lavera sun spray, factor 20. Lekker geurtje, waterbestendig en met UVA filter. Juist UVA straling kan zoveel schade aan onze huid toebrengen. Dit is dus in elk geval mijn lijstje aangevuld met een paar supplementen zoals vitamine C en magnesium.

Sommige mensen, zeker mensen die gevoelig zijn voor zonneallergie, zou ik een antioxidanten-supplement willen adviseren. Niets ergers dan je vakantie te laten bederven door een flinke zonneallergie. Ik werk graag met Zomerbruin. Maar uiteraard zijn er meerdere goede middelen.

Heb je specifieke ‘vakantie ongemakjes’ waar je graag advies over wilt? Je kunt mij op woensdagochtend van 9 tot 10 uur gratis bellen op tel 0599-323096.
Deel dit artikel:
Facebooktwitterlinkedinpinterest

Meer blogs van

Let’s talk about….Ketchup

Zullen we het eens over ketchup hebben? Tomatenketchup kent iedereen, maar weet je dat er ook ketchu...
Lees verder »

Honing. Een H’eerlijk natuurproduct

Als iets een natuurproduct is, is het wel honing. Honing komt in vele smaken voor; Klaverhoning, Aca...
Lees verder »

Waterijs maken

Met het warme weer van de afgelopen weken zullen er vele ijsjes gegeten zijn. Van raketjes, ijslolly...
Lees verder »