Groente, groente en nog meer groente

7 november 2018 Vera van der Meer

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente voor een volwassen persoon 250 gram. Maar wist je dat nog geen 10 procent van de Nederlands deze dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgt?

In deze blog geef ik een paar tips om binnen no-time er voor te zorgen dat jij wel iedere dag voldoende groente binnenkrijgt (als het aan mij ligt zelfs rond de 500 gram groente).

Tip 1: Eet minstens drie keer per dag groente
Veel mensen eten alleen bij hun avondeten wat groente. Vaak gaat het dan alleen om een paar blaadjes sla. Dit is absoluut te weinig om aan 250 gram groente per dag te komen. Ik zal eerlijk bekennen dat ik geen fan ben van gekookte aardappelen met groente. Om toch de dagelijkse hoeveelheid groente binnen te krijgen zorgen ik dat ik zelfs bij mijn ontbijt al groente eet. Dit kan in de vorm van een smoothie. Mijn favoriet? 200 ml water, 1 mango, 1 peer, 2 stengels bleekselderij en een flinke hand spinazie.

Tip 2: Snacks
Chips, noten, koeken en crackers zijn naast fruit tussendoortjes die vaak worden gegeten. Maar je kunt natuurlijk ook bij trek groente nuttigen. Denk hierbij aan rauwe paprika, komkommer, wortels of cherrytomaatjes. Als je een a twee uur voor het avondeten trek krijgt kan dit genoeg zijn om de maag te vullen tot aan het avondeten en heb je gelijk weer wat groente binnen.

Tip 3: Eet wat je lekker vindt
Het heeft geen zin om met lange tanden te gaan zitten eten. Zelf eet ik het liefst mijn groentes rauw met hier en daar een uitzondering. Ik kies wat ik lekker vind. Op deze manier kijk ik er naar uit om groentes te eten in plaats van dat ik er tegenop kijk en het uiteindelijk in de prullenbak belandt (sorry).

Tip 4: Ken je groentes en wissel af
Er ontstaan ontzettend veel verschillende groentes. Zo zijn er in de supermarkt al vele verschillende soorten sla te vinden. Mijn favoriet is de ijsbergsla, maar toch wissel ik af. Door de afwisseling heb ik verschillende soorten salades weten te maken. Boordevol groentes en afwisseling van deze groentes.
Als voorbeeld ijsbergsla eet ik graag bij mijn veganistische shoarma of tussen de tacoschelpen, maar van gemengde sla maak ik een losse salade. Deze salade bestaat uit: gemengde sla, komkommer, tomaat, gedroogde tomaat, olijven en pijnboompitten. Een absolute aanrader.

Tip 5: Puur tafelen
Blikken, zakken en potten groenten…. De supermarkten staan er vol mee. Maar eerlijk is eerlijk verse, zelfbereide groenten smaken toch veel beter? Probeer de kant-en-klare maaltijden zoveel mogelijk te vervangen door vers bereid eten.
Maak een zelf een pizza en beleg deze met groentes naar keuze. Zo eet je pizza, maar krijg je toch veel groente binnen. En maak zelf eens patat van zoete aardappel, want wist je dat dat ook een groente is?

Ook als je zin hebt in iets lekkers kun je verse groente toevoegen. In mijn volgende blog zal ik schrijven over zelfgemaakt “junkfood” (boordevol groentes).

Vera van der Meer

Hoi, ik ben Vera. Ik ben 24 jaar en afgestudeerd aan de lerarenopleiding algemene economie & bedrijfseconomie. Sinds 2015 heb ik de ziekte van Lyme. Een ziekte die lastig is om aan te pakken. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Daarom ben ik mij sinds 2016 gaan verdiepen in gezonde, natuurlijke voeding. Inmiddels eet ik volledig glutenvrij en veganistisch en probeer ik toegevoegde suikers zo veel mogelijk te ontwijken. Waarom ik deze voedingsstijl hanteer leg ik uit in mijn blogs. Dit eetpatroon was een hele zoektocht. Vele recepten die ik tegenkwam bevatten of gluten of dierlijke producten of toegevoegde suikers. Daarom heb ik besloten om een facebookpagina en een blog te starten, genaamd 'de kracht van voeding'. Via 'de kracht van voeding' deel ik mijn recepten, geef ik tips, probeer ik mensen te motiveren en deel ik mijn ervaringen. Ook wil ik laten zien dat deze voedingsstijl heel simpel kan zijn.

https://dekrachtvanvoeding.webnode.nl/

Deel dit artikel:
Facebooktwitter

Meer blogs van Vera van der Meer

Jackfruit, de nieuwe vleesvervanger

Vleesvervangers worden steeds populairder. Zo ook jackfruit. Hoewel jackfruit al razend populair is ...
Lees verder »

Junkgood

In mijn vorige blog over het eten van genoeg groenten kondigde ik een blog aan over junkfood. Junkfo...
Lees verder »
gezondheid

Groente, groente en nog meer groente

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente voor een volwassen persoon 250 gram. Maar wist je dat n...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram