Let’s talk about….Ketchup

21 juli 2018 Puur Tafelen

Zullen we het eens over ketchup hebben? Tomatenketchup kent iedereen, maar weet je dat er ook ketchup wordt gemaakt van bijvoorbeeld bananen (populair in de Fillipijnen) en paddestoelen (mushroomketchup)? De ketchup van paddestoelen wordt in de Britse keuken vaak als basissaus in de keuken gebruikt.

Ook tomatenketchup is eigenlijk een basissaus. Het eerste recept voor tomatenketchup is in 1801 opgeschreven door Sandy Addison en later gepubliceerd in het Sugar House Book, een kookboek. Het recept van Sandy vormt de basis voor de ketchup zoals ik hem maak. Dus zonder kunstmatige toevoegingen zoals smaak-, kleur- en geurstoffen. Ook verdikkingsmiddelen zul je tevergeefs zoeken in de ketchup. De dikte wordt bereikt door middel van inkoken. Pas vanaf 1873, toen de gebroeders Heinz aan de slag gingen met tomatenketchup, wordt ketchup vooral als saus bij snacks gebruikt.

Er kan meer met ketchup

Met tomatenketchup kun je meer dan je denkt. Zo kun je een pittige ketchup gebruiken in dit smaakvolle vegetarische bijgerecht: een kommetje met paprika, ui en kastanjechampignons. Ik heb het gemaakt op de bbq, maar je kunt het natuurlijk net zo goed in de oven of koekenpan klaarmaken. Snij een rode paprika in reepjes, snij een witte ui en halveer kleine kastanjechampignons. Leg de groenten in een braadslee en besprenkel ruim met zonnebloemolie. Bak de groenten gaar op de bbq. Roer er op laatst een flinke scheut Polderketchup (of een andere pittige ketchup) doorheen en laat even mee opwarmen.

Lekker met stokbrood. Eet smakelijk!

Patrick

Ik hou van lekker eten en koken en ik ben sinds augustus 2013 voltijds ketchupmaker bij De Ketchupfabriek. Op Facebook.com/deketchupfabriek vertel ik over alles wat ik meemaak en deel ik vaak (vegetarische) recepten.

http://www.deketchupfabriek.nl

Deel dit artikel:
Facebooktwitter

Meer blogs van Patrick

bitterbal

Stamppot bitterballen

Wintertijd is stamppottijd. Althans bij ons thuis. Zuurkoolstamppot, stamppot boerenkool, stamppot r...
Lees verder »

Let’s talk about….Ketchup

Zullen we het eens over ketchup hebben? Tomatenketchup kent iedereen, maar weet je dat er ook ketchu...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram