De moestuin in september: oogsten, verwerken en ruimen

20 september 2016 Redactie Puur Tafelen

Wat een mooie dagen hadden we nog. De laatste bloemen van de stokrozen staan te stralen terwijl de uitgebloeide bloemen al zover droog zijn dat de zaden bij de minste aanraking van de plant vallen.

Ook van de Oost-Indische kers vallen de zaden. De planten zijn zo gegroeid dat ze wel een vierkante meter beslaan. Wanneer ik de plant een beetje van de grond til zie ik hopen zaden liggen. Net kleine knikkers. Ik moet dan altijd een beetje zuchten. Ik weet namelijk dat ze vorstbestendig zijn. Je kunt dus wel nagaan hoeveel Oost-Indische kerszaailingen ik volgend jaar weg moet halen. Vandaar dat ik nu alvast maar zoveel mogelijk zaden opraap.

Het is makkelijk om te beschrijven hoe de tuin er op dit moment bijligt: een zooitje. Het was te warm om alles bij te houden. Daarnaast was en is er zoveel oogst dat ik mij vooral bezighoudt met plukken en verwerken van emmers groente en fruit. Nu het weer wat koeler is kan ik eens goed bekijken wat er allemaal echt moet gebeuren. Er moet vooral veel opgeruimd worden. De zaden van de sojaboontjes Edamame black pearl zijn zo goed als droog en kan ik dus oogsten. Als ik de planten uit de grond haal ben ik meteen aan het opruimen. Zo sla ik twee vliegen in een klap. Ik knip de planten fijn en strooi de stukjes op de lege plekken als mulch.

De venkel vind ik dik genoeg en als ik hem uit de grond haal kan ik prachtig zien hoe diep hij naar water heeft gezocht. Ik denk dat de wortel wel zo’n 30 cm lang is.
De Butternut pompoenen heb ik een keer water gegeven en misschien is een ervan daar zo van geschrokken dat hij uit zijn vel gebarsten is. Gelukkig drogen de scheuren weer en heeft hij er, zo te zien, geen last van.

De spitskool  en palmkool bewijzen dat het gezegde helemaal terecht is. Ze groeien als kool. De prachtige spitskool op onderstaande foto is daarna helaas belaagd door een beestje dat allemaal gaatjes in het blad maakte. Net of er met een perforator in geknipt is. Ik denk aan een rups, maar heb hem nog niet kunnen ontdekken.

Er zijn zoveel paprikaatjes mini Bell dat ik ze ga roosteren. Daarna heb ik ze gepureerd (eerst velletje eraf en zaden eruit) en gekruid. Het blijkt een heerlijk smeerseltje te zijn voor bijvoorbeeld op een broodje kaas.

In de achtertuin zijn de sterappels plukrijp. De kauwtjes en gaaien zijn al weken aan het proeven welke de lekkerste is. Daarvoor kiezen ze de appels die een rood wangetje beginnen te krijgen. Maar nu gaat het met dat rood worden wel heel snel. Tijd om te plukken. Ze worden niet alleen rood, ze beginnen ook heerlijk te ruiken. Hmmm, dat wordt appeltaart bakken!
Deel dit artikel:
Facebooktwitterlinkedinpinterest

Meer blogs van

Let’s talk about….Ketchup

Zullen we het eens over ketchup hebben? Tomatenketchup kent iedereen, maar weet je dat er ook ketchu...
Lees verder »

Honing. Een H’eerlijk natuurproduct

Als iets een natuurproduct is, is het wel honing. Honing komt in vele smaken voor; Klaverhoning, Aca...
Lees verder »

Waterijs maken

Met het warme weer van de afgelopen weken zullen er vele ijsjes gegeten zijn. Van raketjes, ijslolly...
Lees verder »