Pastinaakcake door Dorthy Reijn van dorthysmoestuin.blogspot.nl

Dorthy Reijn van dorthysmoestuin.blogspot.nl oogstte zoveel pastinaak in haar moestuin dat ze besloot er een cake van te maken. Het resultaat: een heerlijke cake, vooral lekker met cranberry’s en voor de echte zoetekauwen af te toppen met een romig geklopte roomkaas!

  • 300 gram meel (dat kunnen ook diverse soorten door elkaar zijn bv amandelmeel/rijstemeel/havermout/spelt/tarwebloem. Net waar je van houdt)
  • 300 gram fijngeraspte pastinaak
  • 150 gram gesmolten kokosolie of boter
  • 3 à 4 eieren
  • een scheut appelsap/sojamelk/melk (naar behoefte om het beslag smeuïg te maken)
  • 100 gram gehakte noten
  • 100 gram gedroogde cranberry’s (even laten wellen)
  • snuf zout
  • kaneel
  • 1 à 2 theelepels bakpoeder

Bereiding:

  1. De pastinaak is zoet dus je hoeft geen suiker toe te voegen, zeker wanneer je ook appelsap als vocht gebruikt. Heb je behoefte aan zoeter dan kun je 100 gram zoetmiddel, of meer, toevoegen. Suiker, rijststroop of wat jouw voorkeur heeft.
  2. Het beslag in een ingevette bakvorm doen. Het is best veel beslag dus ik heb een tulbandvorm gebruikt. Daarna heb ik het zo’n 50 minuten in een voorverwarmde oven op 165 ℃ gebakken.
  3. !Opmerking: ik ben van het ‘ongeveer en op gevoel’ bakken. Gebruik daarom je eigen gevoel en ervaring bij het bakken. De cake is gaar als je er met een prikker in prikt en deze er droog uit komt.
  4. De cake heeft een verrassende smaak en ik vind de cranberry’s er perfect bij passen. Je zou er, net als  bij wortelcake, een topping op kunnen doen van romig geklopte roomkaas.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *