De Elisabeth praktische recepten

13 november 2018 Puur Tafelen

“Vroeger was alles beter”. Dit ‘ouderwets’ kookboek laat zien dat dit niet altijd onwaar is, als het om eten en bereiden van eten gaat.

Dit boek dat samengesteld is onder de redactie van Jonah Freud* heeft veel ‘oude’ recepten in zich maar wel in een modern jasje gestoken. De oorsprong van het boek stamt al uit de jaren 30 van de vorige eeuw. En komt van de huishoudschool ‘Mariakroon’ uit Culemborg. Oorspronkelijk was de titel van het boek ‘Practische Recepten’. Later is het uitgegeven onder de naam ‘De Elisabeth’. Op de Spinazie-academie, zoals deze scholen ook wel genoemd werden, werden jonge dames klaargestoomd voor het gezinsleven. Ze leerden er strijken, wassen, naaien én koken. In die jaren was er een groot verschil tussen katholieke en protestante huishoudscholen. De katholieken hadden meer oog en aandacht voor het bereiden van eten dan de zuinige(re) protestanten. En in die tijd werd er bijna niets van eten weggegooid. Dat is in deze tegenwoordige tijd helaas wel anders. Van groente- en vleesresten werd bijvoorbeeld bouillon getrokken. Overgebleven vlees en kip werden net zo makkelijk verwerkt in slaatjes. Groenten en fruit inmaken was de normaalste zaak van de wereld. In dit boek wordt er een heel hoofdstuk aan gewijd.

Oude(re) termen

Brussels lof, Frituurijzer, Galantine, Larderen, Passe-vite….Benamingen die veel van de jongeren niet veel (meer) zal zeggen. Deze en andere termen worden uitgelegd in de eerste pagina’s van het boek. Het boek is opgebouwd uit diverse hoofdstukken zoals; voorgerechten en hors-d’oeuvres, soepen tot aan compotes en warme puddingen. Ook aan de (simpele)  buitenlandse keuken is gedacht door een hoofdstuk over Indische gerechten. Zelfs aan de aankleding van de tafel is gedacht. Wat ook erg handig is, is dat er verspreid door het boek diverse lege pagina’s zitten om aantekeningen te maken.

Kortom…..een erg mooi en volledig (basis)kookboek voor destijds hoofdzakelijk vrouwen. Maar voor nu vooral ook voor de mannen die net een ei kunnen bakken is dit boek een uitkomst om het huishouden of vrienden eens te verrassen met een stukje wild of een stevige stamppot uit ‘grootmoeders’ keuken. Niet alleen erg lekker om op te eten….maar ook superleuk om te maken en te genieten van het bereiden.

‘De Elisabeth’ is hier te bestellen:

Hardcover, 464 pagina’s en is verschenen op 15 oktober 2018 bij uitgeverij Carrera.

ISBN: 9789048844883, Ebook: 9789048844890

* Jonah Freud (1962) is culinair journalist, recensent en liefhebster van alles wat met koken te maken heeft. Sinds 1989 is ze de trotse eigenaresse van de Kookboekhandel aan de Haarlemmerdijk in Amsterdam. Ze heeft zelf ook meerdere kookboeken op haar naam staan en schreef ze samen met haar dochter een culinaire gids door Amsterdam.


Deel dit artikel:
Facebooktwitter

H'eerlijke aanraders / Recepten

Appelplaattaart

Onverwacht visite? Of zin in om jezelf eens lekker en snel te verwennen. Deze appelplaattaart is vlu...
Lees verder »

Vegan aardbeienkwarktaart

De zomerkoninkjes zijn er weer volop. In de supermarkt, bij de groenteboer en uit menig (moes)tuin. ...
Lees verder »

Frambozenijsjes met geitenkaas

Niet alle kaas is geschikt om ijs mee/van te maken. Maar roomkaas en geitenkaas lenen zich prima om ...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram