De moestuin, een stress free zone

3 februari 2019 Puur Tafelen

Sommige mensen schieten al in de stress als ze denken aan een moestuin, terwijl dat niet nodig is en al helemaal niet de bedoeling. Een moestuin kun je op een (groot) stuk grond realiseren maar ook gewoon klein (en fijn) op een balkon. En alles wat er tussen zit. Floor Korte noemt haar moestuin ‘My stress free zone’ en niet voor niets. Zij, en velen met haar, komen helemaal tot rust als ze met hun handen in de aarde zitten te wroeten, aan het stekken zijn of tomatenplanten aan het ‘dieven’ zijn. Voor Floor was de ontspannende bezigheid in haar moestuin de reden om een boek te schrijven over haar moestuin belevenissen.

Inhoud

Het boek begint met een korte uiteenzetting wat er allemaal aan vooraf gegaan is en hoe het boek in elkaar steekt. Ze beschrijft voor iedere maand wat je wel of niet kunt doen in jouw moestuin. Het zijn tips van Floor gebaseerd op haar ervaringen. Het een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van de (actuele)weersomstandigheden maar dit boek is een ontzettende goede leidraad, voor startende én gevorderde moestuiniers.

Van de winterse voorbereiding tot het genieten van jouw zelf gezaaide, gestekte, geplante en verzorgde groente- en fruitplanten. Alles komt in heerlijk begrijpelijk geschreven woorden voorbij. Tussen alle tips en tricks en mooie foto’s en illustraties door vind je ook mooie (h)eerlijke recepten met producten die je over het algemeen allicht ergens kan telen. Ze beschrijft veel productsoorten, van slasoorten tot appels en van spinazie tot pompoenen. Zo staat er bij veel genoemde producten ook een beschrijving hoe je het beste kunt zaaien e.d.

De grondslag van Floor haar manier van tuinieren is volledig biologisch zonder chemische bestrijding van (on)kruid en beestjes. En dat kunnen wij alleen maar onderschrijven en achter staan. Moeder Natuur biedt zoveel (eigen) mogelijkheden om van eventuele ‘schadelijke’ plantjes en/of beestjes af te komen. Absoluut de moeite waard om je daar eens verder in te verdiepen….voor zover Floor dit al niet doet.

Een van de laatste hoofdstukken besteedt Floor aan het moestuinieren zonder tuin. Zoals het opkweken van jouw eigen groenten en/of fruit in potten, moestuinbak, verticale pallets, e.d.

Uiteraard is er een mooie overzichtelijke zaai, plant en oogst kalender opgenomen die per maand in 1 schema laat zien wat je zoal kunt doen. Achterin heeft ze nog een hoofdstuk ‘Helpdesk’ opgenomen met een moestuin woordenboek, receptenindex en trefwoordenregister.

Aanrader

Kortom een dikke aanrader voor iedereen die meer wil weten over zelf moestuinieren in en op welke manier dan ook, voor zowel de beginner als de wat meer gevorderden. Deze mag eigenlijk gewoonweg niet ontbreken in de boekenkast als je jouw eigen ‘stress free zone’ wilt creëren. Als je na het aanschaffen en lezen van dit boek nog geen zin/interesse in het opzetten van jouw eigen moestuin hebt gekregen….. dan weet ik het ook niet meer.

O ja, het abonnement op de sportschool heb je ook niet perse meer nodig want lichaamsbeweging krijg je meer dan genoeg :).

Bestellen? Dat kan hier:

Uitgeverij Kosmos

Meer weten van en over Floor Korte? Ze is ook op Instagram, Facebook te vinden of bezoek haar website.

 


Deel dit artikel:
Facebooktwitter

H'eerlijke aanraders / Recepten

tofu

Tofoe in oosterse tomatensaus

Stoven is een eeuwenoude manier om voedsel langzaam op lagere temperatuur te garen. Vaak gaat het om...
Lees verder »

Vegan roze koeken

Roze koeken roepen bij velen een bepaald gevoel op. De ene walgt er van de ander kan er geen genoeg ...
Lees verder »
cheescake

Kruidnoten-wittechocoladecheesecake

Het einde van jaar komt snel dichterbij. Maar o, o, o, wat een (h)eerlijke tijd is het als het om et...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram