Handboek voor bijenfans

19 juli 2018 Puur Tafelen

Eet jij wel eens een appel, een tomaat of honing? Dat zou niet mogelijk zijn zonder de aanwezigheid van bijen en hommels. Wist je dat zo’n 80% van de planten afhankelijk is van bestuiving door bijen. En dat er wereldwijd wel meer dan 20.000 verschillende soorten bijen rondvliegen. Weet je het verschil tussen sociale bijen en solitaire bijen? Bijenbrood, broed, haalbij, moerdoppen, wel eens van gehoord? Na het lezen van het handboek voor bijenfans zeker weten van wel.

Het handboek voor bijenfans is geschreven door kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans met zeer mooie illustraties van Jasper de Ruiter. Het is prachtig vormgegeven door Joëlle van de Pol-Terlouw en Lisa Strijbosch.

Het boek is bedoeld voor kinderen maar voor tieners en volwassenen zeker zo interessant en leerzaam. Vooral ook omdat je na het lezen van dit boek bewuster gaat kijken en nadenken over het nut van bijen én hommels. Bijen en hommels hebben ten onrechte de naam agressief te zijn. Omdat ze kunnen steken. Ze steken alleen als ze direct in gevaar zijn dat in tegenstelling van de wesp. Die wil nog wel eens ‘spontaan’ steken. Als je dus een bij ziet zitten kun je gerust dichtbij komen om eens te kijken hoe ze de nectar opzuigen.

In het boek wordt je stap voor stap meegenomen in de levens van bijen en hommels. Het wordt allemaal in heldere (kinder)taal uitgelegd. Van metselbij tot honingbij en van het Oude Egypte tot aan de hedendaagse relatie mens en bij, het komt allemaal voorbij. Zodat je aan het eind een mooie indruk hebt gekregen van het leven en de noodzaak van bijen.

Er wordt ruim stilgestaan bij de rol van hommels. Ook hommels zorgen voor een groot gedeelte van de bestuivingen in de natuur. Daarom wordt er terecht aandacht besteedt aan de hommel.

De laatste tijd zijn bijen veel in het nieuws omdat het slecht gaat met de bijen. Daar is uiteindelijk maar één boosdoener voor aan te wijzen en dat is de mens. Er is een noodzaak om er voor te zorgen dat er meer kansen komen om de bij in het algemeen te laten (over)leven en grotere leefgebieden te geven.

Ik vond het een zeer inspirerend boek en heeft mij een nog bredere kijk gegeven in het leven van de bij en hommel. Eigenlijk zou dit boek bij iedereen die een beetje hart voor de natuur heeft in de kast moeten staan. Maar ook op iedere basisschool te lezen zijn. De jeugd heeft de toekomst en kan door vroege bewustwording er in de toekomst mede voor gaan zorgen dat de natuur in het algemeen en de bij in het bijzonder, een zonnige toekomst tegemoet kunnen zien.

Het boek is te bestellen via https://uitgeverijmenuet.nl/product/handboek-voor-bijenfans/

Kijk voor meer informatie op www.bijenfans.nl Hier kun je allerhande informatie vinden, zoals: wat voor planten kun je in de tuin of op het balkon zetten om er voor te zorgen dat je meer bijen lokt. Of hoe je zelf simpel een bijenhotel kunt maken.

Bijenfans zijn ook op Facebook https://www.facebook.com/bijenfans/ en Instagram https://www.instagram.com/bijenfans/  te vinden.

 


Deel dit artikel:
Facebooktwitter

H'eerlijke aanraders / Recepten

Seitan stroganoff

Stoofpot kan ook prima vegan zijn. Kijk maar eens naar dit recept van Leentje Speybroeck uit Velt ma...
Lees verder »

Kokosbolletjes

(H)eerlijke vegan kokosbolletjes. Niet te lang over praten, gewoon maken en genieten. Dit heb je nod...
Lees verder »

Bananasplit twist

We kennen allemaal wel de klassieke bananasplit; banaan, ijs, chocolade en slagroom. Enorm verwennin...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram