Het geheim van de keukenmeid

4 december 2019 Puur Tafelen

Wat zijn er toch veel leuke (kook)boeken op de markt. Zo ook ‘Het geheim van de keukenmeid’. Het boek(je) telt net 80 pagina’s maar staat boordevol informatie en recepten. Een heerlijk boek om bij de kachel (of in de tuin) door te lezen en zelf aan de slag te gaan met de diverse recepten. En dat het niet altijd in de kwantiteit zit, laat dit boek(je) zien.

Het begint met een korte inleiding over hoe het boek tot stand gekomen is. De recepten komen allemaal uit de 18de eeuw uit diverse kookboeken uit die tijd. Zoals: ‘Hollandse keukenmeid’ en ‘Volmaakte Hollandse keukenmeid’. Aan het eind van de inleiding staat een QR-code. Deze leidt je naar een website met nog veel meer (aanvullende) informatie zoals: de bronnen, de bibliografie, foto’s van alle bereide gerechten en meer. ‘Een wezenlijke aanvulling op het boekje’ staat erbij….en dat klopt helemaal.

Het boekje is verdeelt in diverse hoofdstukken met tussen de hoofdstukken door een stukje geschiedenis(les) over o.a. hoe de moestuin en de voorraadkelder een belangrijke rol speelde in de 17de en18de eeuw. Natuurlijk komen ook de tafelmanieren aan bod, die waren in die tijd, bij de rijke(re) families onmisbaar. Decadentie ten top. Soep, ragout, stoof, roosteren, braden, saus, pastei, taart, hartig, erbij, groente, salade, taart, koek, zoet, toe, pudding en vla. Complete menugangen kun je ermee samenstellen.

Voorzien van mooie en oude bijpassende illustraties maak het een mooi geheel. Duidelijk en helder geschreven recepten met bij ieder recept een korte inleiding. Het boekje is samengesteld door Christianne Muusers. Zij is specialist in Nederlandse en Europese kookteksten van de middeleeuwen tot 1900.

Uitgeverij: Het Zwarte Schaap


Deel dit artikel:
Facebooktwitter

H'eerlijke aanraders / Recepten

Mosselen in sake

Op schaal gezien is Japan niet zo'n groot land. Hoe anders is de Japanse keuken. Deze is wereldberoe...
Lees verder »

Pulled jackfruit met coleslaw en BBQ-saus

Geen wijn maar theeadvies. Onderaan het recept vind je een advies voor de thee die je bij deze lekke...
Lees verder »

Geroosterde zoete aardappel met broccoli en tahin

Een (h)eerlijk recept, op zich niet zo vreemd bij Puur Tafelen ;). Het bijzondere bij dit recept is ...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram