Puur genieten van thee

12 november 2019 Puur Tafelen

Tot een aantal jaar geleden was het vooral koffie die veel gedronken werd, bij het ontbijt, tussendoor of ’s avonds op de bank bij de TV of een goed boek. Als je ergens zei dat je in plaats van koffie, thee wilde drinken kreeg je al snel te horen: “voel je je niet lekker of zo?” Of “ben je ziek?” Inmiddels hebben steeds meer mensen de smaak van thee ontdekt. Over het algemeen heb ik het over thee in een zakkie. Vermalen theeblaadjes al dan niet in een melange. De laatste decennia hebben de verschillende soorten/smaken thee een vlucht genomen. Sinaasappel, aardbei, meloen, groene thee en noem zo maar op. Maar dan gaat het over het algemeen nog steeds over thee in zakjes, kant-en-klaar. De trend van de laatste jaren is toch wel losse thee(blaadjes). In restaurants en voor thuisgebruik.

Puur genieten van thee

Timothy d’Offay, een Engelsman die in Londen een wereldberoemde theewinkel heeft, heeft er een boek over geschreven. Met de deskundige medewerking van Peet Veerbeek (www.biothee.nl) en door Yvonne van ’t Hul-Aalders in het Nederlands vertaalt en heeft als titel ‘Puur genieten van thee’.

Het boek staat boordevol theeweetjes en verhalen. Van een uitgebreid overzicht van losse bladtheesoorten tot aan het zetten van verse vruchtenthee. Er gaat een hele (nieuwe) wereld voor je open. In de inleiding gaat het natuurlijk over water. Water is de basis van leven en voor thee. Er wordt ruim ingegaan op de soorten water (hard, zacht, veel chloor) en welke soort water je het beste kunt gebruiken om tot de lekkerste thee te komen. Natuurlijk is dit ook persoonlijk, qua smaak. Er is uiteraard ruimte ingeruimd voor het bespreken van de diverse benodigdheden, van ketel tot chashaku (bamboe lepel).

Een van de eerste hoofdstukken gaat over losse bladthee. De auteur legt uit kort en duidelijk uit waar thee vandaan komt en gaat in op de soorten bladthee. Long Jing, Gyokuro, Oolong, zijn bladtheesoorten die samen met nog 17 andere soorten beschreven worden om eens uit te proberen. Om te beginnen en kennis te maken met losse bladthee. Deze soorten worden mooi beschreven en compleet gemaakt met foto en zet advies. Het uitzoeken van de (H)eerlijkste bladthee samen met het zelf maken van melanges (meerdere soorten thee mengen) kan natuurlijk niet ontbreken. Cooling cup-methode, twee potten-methode, double brew-methode zijn diverse methodes om bladthee te zetten. De door Timothy bedachte flow brewing-methode komt uiteraard ook aan bod. Door het boek heen wordt duidelijk uitleg gegeven over manieren van thee zetten in de diverse delen van Azië en hoe wij deze zelf kunnen zetten, samenstellen. Chai, Matcha, gemalen thee met melk, genoeg inspiratie om er zelf mee aan de slag te gaan. Thee op lagere temperaturen is een andere manier om van thee te genieten en wordt samen met de manieren van maken ruim besproken. Zeker omdat dit de laatste jaren erg ‘hip’ is geworden. Maar vooral omdat het ook zo lekker is.

Hier vind je alvast een voorproefje uit het boek.

Meer weten?

Heb je altijd al meer over thee willen weten? Dan is dit boek zeker een aanrader om mee te beginnen. Het neemt je mee in de wondere losse bladthee wereld en brengt een klein stukje Japan, China, India bij je thuis.

Het boek is te bestellen via Biothee.nl of via onderstaande.

Ik raad aan om het bij Biothee.nl te bestellen. Dan kun je namelijk gelijk het assortiment bekijken en gelijk een startpakketje voor jezelf (of voor cadeau) bestellen ;).

 


Deel dit artikel:
Facebooktwitter

H'eerlijke aanraders / Recepten

Mosselen in sake

Op schaal gezien is Japan niet zo'n groot land. Hoe anders is de Japanse keuken. Deze is wereldberoe...
Lees verder »

Pulled jackfruit met coleslaw en BBQ-saus

Geen wijn maar theeadvies. Onderaan het recept vind je een advies voor de thee die je bij deze lekke...
Lees verder »

Geroosterde zoete aardappel met broccoli en tahin

Een (h)eerlijk recept, op zich niet zo vreemd bij Puur Tafelen ;). Het bijzondere bij dit recept is ...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram