Woensdag gehaktdag ? Nee hoor. Dat kan gewoon iedere dag.

14 november 2018 Puur Tafelen

Als er iets veelzijdig in de keuken te gebruiken is, is het wel gehakt. Of het nou kipgehakt, rundgehakt of een ander soort gehakt is…..je kan er alle kanten mee op. Van Zweedse balletjes tot Vlaamse gehaktballetjes in tomatensaus. Over heel de wereld heen wordt gehakt gebruikt in en bij het eten.

Maar wat is gehakt eigenlijk?

Gehakt is gemalen vlees. Gehakt wordt gedraaid door vleesbrokken in een gehaktmolen te malen en door een matrijsplaat met meerdere gaatjes te persen. Vroeger werd zo’n beetje alle soorten restvlees gebruikt in het gehakt tegenwoordig mag dit niet zomaar meer. Gehakt mag maximaal 25% vet bevatten.

Veel gebruikte soorten gehakt zijn o.a. varkensgehakt, rundergehakt, kalfsgehakt (in luxere gerechten) en half-om-half gehakt. Gehakt kun je ook rauw eten maar dat is wel oppassen geblazen. Want doordat het zo fijngemalen is krijgen bacteriën meer kans om voor besmetting te zorgen. Als je het dan toch rauw wilt eten doe dit dan zo vers mogelijk.

Het boek ‘Gehakt’

Het boek ‘Gehakt’ van Sophie Matthys bevat 55 recepten uit diverse keukens. Ballen en balletjes, ovenschotels, stoofpotten, pasta’s, burgers, taco’s en zelf als pie. Allemaal heerlijke, makkelijke en het merendeel budgetvriendelijke gerechten.

Hier kun je alvast een voorproefje vinden van een tweetal recepten: Gevulde zoete aardappelen en Balletjes van kalkoengehakt.

De recepten worden allemaal duidelijk stap voor stap uitgelegd. Met een duidelijk overzicht van de benodigde ingrediënten. Bij ieder gerecht foto’s om bij voorbaat al van te watertanden. Kortom, een lekker compleet boek waar menig gehaktliefhebber zijn of haar hart bij op kan halen.

‘Gehakt’ van Sophie Matthys is hier te bestellen: ISBN: 9789022335604

Paperback, 144 pagina’s, verschenen op 21 september 2018 bij uitgeverij Manteau.


Deel dit artikel:
Facebooktwitterlinkedinpinterest

H'eerlijke aanraders / Recepten

keuken

Vega mini-saucijzenbroodjes

December = feestmaand. Sinterklaas, kerstmis en oud-en nieuw. En met een beetje geluk vorst en sn...
Lees verder »
taart

Feessie? gefeliciTAART !

Gefeliciteerd? Nee…gefeliciTAART! Als het maar lekker (zoet) is, is het te bestellen bij één van...
Lees verder »
Appelkruimeltaart

Appelamandelspijsspeculaaskruimeltaart

Een heerlijke Appelamandelspijsspeculaaskruimeltaart zelf maken? Wij zeggen...doen! Ken je het pr...
Lees verder »