Emmy’s Glutenvrij

Published by Puur Tafelen on

Glutenvrij is hip. Veel mensen vinden gluten niet in een ‘gezond’ eetpatroon passen. Er is een grote groep mensen die verplicht is om gedeeltelijk of geheel glutenvrij te eten. Simpel omdat ze er ziek van worden of erger doordat ze Coeliakie hebben….

De dochter van Lysbeth, Emmy, kreeg in 2015 de diagnose ‘coeliakie’ (Coeliakie spreek je uit als seuliakie (seu-lia-kie). Het is een auto-immuunziekte die geactiveerd wordt door het eten van gluten*). Op grond van haar eigen achtergrond (banketbakker) is Lysbeth aan het experimenteren gegaan om zonder gluten te bakken. En daar is ze bijzonder goed in geslaagd en heeft als resultaat het boek “De glutenvrije bakker”.

De eerste pagina’s gebruikt ze om een inleiding te geven hoe bepaalde ingrediënten werken (of juist niet) en door een eigen meelmix (EGM, oftewel: Emmy’s Glutenvrije Bakmix) te ontwikkelen heeft ze een mooie basis voor veel recepten. Hierna volgt uitleg over een aantal basisrecepten voor bijvoorbeeld: biscuit, pannenkoeken en bladerdeeg.

Koekjes, taarten, gebak, desserts, brood, hartig en recepten voor de feestdagen zijn aanwezig. En er staat zelfs een glutenvrij recept in voor hondenkoekjes. Alle recepten staat duidelijk omschreven zowel de ingrediënten als de bereiding. Bij een heel aantal recepten staat nog een extra tip van de bakker om het je net even makkelijker te maken.

Het is een mooi vormgegeven boek in een heel handige ringband. Toen wij het boek binnenkregen en doorbladerde was het moeilijk om ons in te houden door de ‘lekkere’ foto’s en niet gelijk aan de bak te gaan. Door de ringband is het mogelijk om de bladzijde die je nodig hebt in beeld te houden. Dus geen gepruts met boekenstandaard of dat iedere keer de bladzijde weg klapt.

Het is een waardevol (kook)boek en een goede aanvulling op de al bestaande, doordat het vanuit eigen ervaring geschreven is. Het boek is te bestellen via de website, (klik op de afbeelding).

Hier een voorproefje uit het boek; glutenvrije macarons

* Wat is gluten?

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.

Gluten zitten in (alle) granen

Dat is te kort door de bocht. Gluten is het woord voor eiwitten die voorkomen in sómmige granen: tarwe, rogge, gerst (gort), spelt en khorasan tarwe. Er zijn gelukkig ook heel veel granen en pseudogranen die géén gluten bevatten, bijvoorbeeld gierst, amaranth, boekweit, haver, mais, teff. Let er wel op: deze granen zijn van nature glutenvrij, maar het beste is om deze met een glutenvrij logo of een glutenvrije claim te kopen. Bij haver is dit in ieder geval zeer belangrijk; de haveraren worden vaak op het land al besmet met gluten van de ernaast verbouwde tarwearen.

Meer weten? https://www.glutenvrij.nl/

Print Friendly, PDF & Email
Categories:

Puur Tafelen

De redactie van Puur Tafelen is te bereiken via info@puurtafelen.nl