Asperges met ham, ei en botersaus

Ingredienten voor 4 personen:

  • 2 kilo witte asperge
  • 25 gram zout
  • 700 g krielaardappeltjes
  • gekookt
  • 125-150 gram boter
  • gesmolten
  • 200 gram lams- of beenham
  • 4 hardgekookte eieren
  • gepeld

Bereiding: 

  • Leg de asperges voordat u ze gaat schillen een half uurtje in ruim koud water. De stengels zuigen zich vol en kunnen beter worden verwerkt.
  • Leg de asperges op een snijplank en schil ze met een vlijmscherp aardappelmesje, een dunschiller of met een speciale aspergeschiller in de richting van het ondereinde, terwijl u de kop vasthoudt. Draai de stengel na elke schilbeweging een beetje. Schil liever tweemaal de asperge rond dan een stukje te vergeten.
  • Snijd vervolgens een stukje van 1½ cm van het – vezelige – ondereinde af en leg de geschilde asperges direct in een bak met koud water.
  • Vul de pan met zoveel water dat de asperges ruim onderstaan. Voeg zout en een klontje boter toe en breng het water aan de kook.
  • Kook de asperges 6 tot 10 minuten (afhankelijk van de versheid en de dikte van de asperges) op een laag vuur. Neem de pan van het vuur en laat de asperges, afgedekt, circa 20 minuten, doorgaren.
  • Controleer of de asperges goed zijn door met een vork in de onderzijde te prikken. U moet enige weerstand voelen.
  • Neem de asperges met een schuimspaan uit het kookvocht en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
  • Serveer de gekookte asperges met gekookte krielaardappeltjes, in kwarten gesneden eieren, plakken lams- of beenham en gesmolten boter.
Tip: de gaarheid van de asperges kunt u controleren door in het dikste gedeelte van de stengel te prikken. Asperges zijn veel makkelijker te schillen als je ze voor het schillen ruim een half uur in koud water legt.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *