Kapucijnerhumus

Peulvruchten waren nooit erg populair, maar dat begint te veranderen. En terecht want ze zijn gezond, duurzaam en ook nog eens goed voor onze bodem. Peulvruchten zijn eiwitbommetjes. In combinatie met granen bieden ze zelfs een compleet pakket aan aminozuren, vergelijkbaar met vlees. Peulvruchten zijn tevens mestvervangers. Ze laten stikstof uit de lucht namelijk binden. Laat het loof na de oogst op de tuin liggen zodat het kan composteren.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 gr gare kapucijners (gekookt gewogen) + wat kookvocht of 1 pot kapucijners van 400 gr
  • ½ teentje knoflook
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 flinke eetlepels tahin (sesampasta)
  • Zout
  • Olijfolie
  • Paprikapoeder of sumak

Bereiding:

  1. Giet de kapucijners af en bewaar het vocht.
  2. Maal de kapucijners met de knoflook, het citroensap, de tahin, wat zout en een scheutje vocht in de keukenmachine fijn. Voeg als de puree nog niet glad is nog een scheutje vocht toe. Voeg zoveel toe als nodig is, maar beslist niet meer.
  3. Schep de humus op een bordje of schaaltje en wrijf met een lepel vanuit het midden een holletje. Je moet een rand van humus hebben.
  4. Schenk in het midden wat olijfolie en strooi op de humus vier streepje met paprikapoeder of sumak, als een windroos.
  5. Serveer met (pita)brood en/of rauwkost.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *