Kruidige courgette met sesamaardappeltjes

Courgettes zijn op vele manieren klaar te maken. In soep, salade’s, stamppotje, e.d. Als je zelf een moestuin hebt en daar een paar courgetteplanten hebt staan is het handig om een aantal verschillende recepten achter de hand te hebben. Een beetje courgetteplant kan makkelijk 5 kilo aan courgettes leveren.

Hieronder een recept met courgette uit het mega dikke lees/dag/kookboek van Mari Maris ‘Mari plukt de dag’.

Dit heb je nodig:

  • 800 gram à 1 kilo aardappelen, in hompjes
  • 2 middelgrote (rode) uien, staand gehalveerd en in smalle partjes
  • 1 à 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • Een el ras el hanout
  • 1 tot 3 tl komijnpoeder (ligt eraan hoe komijnig de ras el hanout is)
  • 1 à 2 courgettes, in de lengte gevierendeeld en vervolgens in stukjes van 2 cm, gezweten*
  • 3 tomaten met weinig vruchtvlees, in stukjes van 2 cm
  • 4 el sesamzaad
  • 2 takjes selderij of koriander, gerist en gehakt
  • Neutrale (olijf)olie

Zo maak je het klaar:

  1. Kook de aardappelen net niet gaar en laat ze goed uitdampen.
  2. Verwarm een ruime koekenpan en een wok met een filmpje olie. Doe de aardappelen in de koekenpan (zorg ervoor dat ze niet meer dan 1 laag vormen, neem anders nog een pan) en fruit de ui in de wok.
  3. Voeg als de ui glazig is knoflook, ras el hanout en de komijn toe. Schep goed om en voeg als de aroma’s loskomen de courgette toe. Schud om en fruit een paar minuten.
  4. Draai het vuur hoog en voeg de tomaten toe, laat even bakken en het vocht vrijkomen. Voeg dan een scheutje water toe zodat er een bodempje in de wok staat. Schud goed om, draai de warmtebron lager en laat in een paar minuten het vocht zover verdampen dat er een laagje saus aan de courgette zit.
  5. Proef of de specerij voldoende aanwezig is, voeg anders nog een beetje toe. Maak af met peper en zout. Schud ondertussen de aardappelen af en toe om, strooi er na 5 minuten de sesam over en laat in nog ongeveer 5 minuten licht kleuren en verder garen.
  6. Schep de groenten in het midden van de borden, strooi er de blaadjes selderij (of koriander) over en schep de aardappeltjes eromheen. Gewoon een paar aardappeltjes, geen legerhoeveelheden, en serveer de rest apart.

*Gezweten; Door de courgette (of aubergine) te bestrooien met zout en de groente 10 minuten- of wat langer- te laten zweten, komen de suikers vrij. De groente kan dan nog mooier gebakken worden, zonder zacht te worden. Je kan er dan ook gelijk peper overheen strooien voor de smaak. Dep de groente wel droog met wat keukenpapier voordat je verder gaat.

Variatietips van Mari:

    • Voeg in plaats van water een paar scheppen Griekse yoghurt aan de courgette toe voor een frissere smaak.
    • Of geef er een beetje yoghurt bij, puur of aangemaakt met verse knoflook, citroensap en selderij of koriander.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *