Recept: maaltijdsoep van savooiekool met kippendijen

Savooiekool is makkelijk schoon te maken, het kost echter wel wat tijd. Tip: was de bladeren niet onder de stromende kraan maar in een bak water. Dat is makkelijker en scheelt in het waterverbruik. Je kunt de kool schaven of snijden.

Je kunt savooiekool makkelijk zelf kweken. Vooral op vette klei doet de kool het goed. Van alle zogenaamde sluitkolen (net als witte kool, rode kool en spitskool) is savooiekool het meest winterhard. Je kunt de kool het beste vanaf april zaaien. Geef de plant ongeveer 50 cm ruimte en wat water bij warm weer. Eenmaal geoogst kun je deze groente een week buiten de koelkast bewaren.

Ingrediënten:

  • 20 g roomboter
  • 125 g mager gerookte spekjes
  • 500 g vastkokende aardappels
  • 1 l water
  • 2  kippenbouillonblokjes
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm
  • 0.5  savooiekool
  • 250 g cherrytomaatjes
  • 400 g kippendijen zonder bot
  • olijfolie om in te bakken
  • 3  bruine boterhammen

Bereiding:

  1. Verwarm een grillpan voor.
  2. Verhit de boter in een grote pan en bak de spekjes hierin in circa 5 minuten krokant.
  3. Snijd de aardappels in kleine blokjes en voeg toe aan de spekjes. Schenk het water erbij, verkruimel de bouillonblokjes erboven, voeg de laurier en tijm toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur circa 15 minuten trekken.
  4. Bestrooi de kippendijen met een beetje zout en versgemalen peper, bestrijk met een beetje olijfolie om in te bakken en gril in circa 7 minuten rondom gaar.
  5. Snijd de kool in dunne reepjes.
  6. Halveer de tomaatjes. Voeg met de kool toe aan de soep en laat nog 15 minuten koken.
  7. Snijd voor de croutons het brood in blokjes en bak in een koekenpan in circa 5 minuten krokant.
  8. Snijd de kippendijen in stukjes.
  9. Schep de soep in bord en verdeel er kippendijen en croutons over.

Bron: www.24kitchen.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *