Noten gehaktbrood

Anders dan dat de titel doet vermoeden….dit is een vega(n) recept. Een lekker warm herfstrecept. De regen op de daken, de wind rond het huis en dan genieten in huis van dit heerlijke notengehaktbrood. Met bijvoorbeeld met spruitjes en een cranberrysaus. Het recept is afkomstig uit het novembernummer van Foodies, in samenwerking met de vegetariërsbond.

Dit heb je nodig voor 8-10 plakken:

  • 1 el + een beetje olijfolie
  • 400 gram paddenstoelmix
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 el sojasaus
  • 2 grote zoete aardappelen, gewassen en in plakken
  • 200 gram rauwe notenmix; pecan-, cashew- en walnoten
  • 200 gram kidneybonen, afgespoeld en goed uitgelekt
  • 3 el tomatenpuree
  • 50 gram paneermeel
  • 2 el rozemarijn, alleen de naaldjes en fijngehakt
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • Zout en peper
  • 4 el tomatenketchup
  • bakpapier

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180 graden / hetelucht: 160 graden). Vet een cakevorm in met klein beetje olie en leg er een op maat geknipt bakpapiertje in zodat het notengehaktbrood niet blijft plakken bij het bakken.
  2. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen en de ui in ongeveer 5 minuten op matig vuur lichtbruin. Voeg de sojasaus toe en bak nog 1 minuut. Laat de paddenstoelenmix afkoelen.
  3. Bak in een andere pan met 1 el olie de plakken aardappel ongeveer 4 minuten aan beide kanten lichtbruin. Blus af met 2-3 el water, doe een deksel op de pan en laat de aardappel ongeveer 5 minuten garen op zacht vuur.
  4. Maal de noten kort in de keukenmachine. Voeg de paddenstoelen, de kidneybonen, de tomatenpuree en het paneermeel toe en breng op smaak met de rozemarijn, het gerookte paprikapoeder en zout en peper.
  5. Meng het geheel goed door elkaar totdat er een egaal en stevig gehaktmengsel ontstaat. Voelt het mengsel nog wat nat, dan kan je altijd wat extra paneermeel toevoegen. Schep het mengsel in het bakblik en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel. Bestrijk het met ketchup en bak het gehaktbrood 30-35 minuten in de oven.
  6. Neem het brood uit de oven en laat 10-15 minuten afkoelen. Stort het brood voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
  7. Snijd plakken van ongeveer 2 centimeter dik van het brood en bak ze kort in een beetje hete olijfolie.

Print Friendly, PDF & Email

Comments 1

  1. Eb wat doe je met de plakken zoete aardappel? Is dat een bijgerecht? Of moet dat ook door het mengsel? Dat is niet duidelijk in deze receptuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *