aardappel

Aardappelbrood met rozemarijn

Brood gebakken van/met aardappelen? Ja zeker. Een groente verwerken in een brood. Met een heerlijk verrassend resultaat.

Dit heb je nodig voor 1 brood:

  • 300 gram kruimige aardappelen, geschild en in partjes
  • 400 gram bloem
  • 7 gram gist
  • 10 gram fijngehakte rozemarijn
  • 250 ml (liefst plantaardige) melk
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Boter of margarine
  • zout en peper

Zo bak je het brood bruin:

  1. Zet de aardappelen voor driekwart onder water in de kookpan. Voeg een snufje zout toe en kook de aardappelen in 20-25 minuten gaar (afhankelijk van het aardappelras)
  2. Giet de aardappelen af en stamp ze tot een puree en breng het eventueel op smaak met peper en zout
  3. Meng de bloem en gist in een kom. Voeg de aardappelpuree en rozemarijn toe. Roer het goed door elkaar. Voeg de melk en de olijfolie toe en kneed het tot een goed deeg
  4. Vet een cakevorm of broodbakblik in met boter. Rol met je handen het deeg in het formaat van de vorm of het blik en leg het in de vorm of het blik
  5. Zet het deeg op een warme plek, rond de 30-35 graden om te rijzen. (Als het een lagere temperatuur is dan is langer rijzen noodzakelijk.) Dek het af met een vochtige (thee)doek
  6. Warm de oven voor op 200 graden. Bak het brood in ongeveer 30 minuten af

Variatietip: Als je de rozemarijn toevoegt kun je ook nog 4 eetlepels olijfringetjes toevoegen. Of i.p.v. rozemarijn kun je natuurlijk voor andere kruiden kiezen.

Dit recept komt uit de Vegabijbel, geschreven door Isabel Boerdam. En uitgegeven door Carrera culinair.

Isabel is ook initiatiefneemster van de “Nationale week zonder vlees” en actief als ‘De Hippe Vegetariër’ met haar eigen website en op social media.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *