Appelkruimeltaart

Appelamandelspijsspeculaaskruimeltaart

Een heerlijke Appelamandelspijsspeculaaskruimeltaart zelf maken? Wij zeggen…doen!

Ken je het programma van KRO-NCRV BinnensteBuiten? Bij BinnensteBuiten wordt de kijker dagelijks, op TV én online, getrakteerd op een gepassioneerde en duurzame dosis huis en interieur, tuin en natuur, eten en drinken. Het programma wordt elke werkdag uitgezonden op NPO 2 om 18.45 uur en op zaterdag met een uitzending om 17.10 uur. 

Afgelopen zondag had Roland van Puur Tafelen de gelegenheid om persoonlijk kennis te maken met o.a. (TV) chef-kok Ramon Brugman. Binnenkort op z’n blog meer hierover….

Een van de heerlijke recepten die Ramon o.a. maakt is een Appelkruimeltaart de luxe. Via de Facebookpagina van het programma kon je afgelopen week Ramon aan het werk zien hoe hij deze heerlijk (ruikende en smakende) appelkruimeltaart in elkaar flanste.

Hieronder het recept.

Dit heb je klaarstaan voor de bereiding:

Kruimel deeg

  • 100 gram boter
  • 100 gram basterdsuiker bruin
  • 150 gram bloem
  • 10 gram speculaaskruiden

Speculaas harde Wenerdeeg

  • 100 gram suiker
  • 200 gram boter
  • 300 gram bloem
  • 1 ei
  • 12 gram speculaaskruiden
  • 4 gram zout
  • Amandelspijs (Zelf amandelspijs maken? klik dan <hier>)
  • 250 gram amandelspijs
  • 25 gram zachte boter
  • Klein beetje water.

Appelvulling

  • 6 appel. Goudrenet of jonagold
  • 100 gram suiker
  • 80 gram rozijnen
  • 1 citroensap?
  • 2 eetlepel custardpoeder
  • 4 biscuitjes
  • 1 theelepel kaneel.

En flansen maar..:

  1. Snij voor de kruimeldeeg 100 gram boter in kleine blokjes. Voeg alle ingrediënten (100 gram bruine basterd suiker, 150 gram bloem en 10 gram speculaaskruiden) in een keukenmachine en draai het tot er kleine klontjes ontstaan. Dit kan je ook eventueel doen met de mixer. Zet het even weg.
  2. Mix voor de harde Wenerdeeg 100 gram suiker en 200 gram boter. Voeg het eitje toe. Als dit gemengd is voeg je het snufje zout, de 12 gram speculaaskruiden en de 300 gram bloem toe. Als het een deeg is geworden dan stop je gelijk met kneden. Bekleed een taartvorm met het deeg.
  3. Voor de amandelspijs meng je de spijs goed door. Als het soepel is meng je 25 gram boter door de spijs. Slap het af met een beetje water tot het spuit baar is. Spuit met een spuitzak de spijs op het deeg in de taartvorm.
  4. Maak de appelvulling. Schil de appels en snij ze klein. Meng de appels met de rest van de ingrediënten voor de vulling. Doe alle appels op het spijs. Bestrooi de boven kant met de kruimels en bak de taart een uur op 150 graden.

Tip van Ramon: verwarm de oven voor op zeker 240 graden. Als je de taart dan in de oven zet blijft er een temperatuur van ongeveer 150 graden over. Vergeet niet dat als je de taart in de oven gezet hebt, de temperatuur ook op 150 graden te zetten!!

Link naar het Facebookfilmpje van Ramon.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *