Bloemkoolstamppot met kip en tuinkers

Als je stamppot hoort denk je al snel aan de winter. Maar er zijn ook stamppotten die je het hele jaar vers kunt maken. Zoals bloemkoolstamppot. 

In de zomerperiode gebruik je natuurlijk Nederlandse bio bloemkool. In de winterperiode komen de bloemkolen vaak uit Italië of Frankrijk.

Wat ga je gebruiken voor vier personen:

  • 800 gram (vastkokende) aardappels
  • flinke bloemkool (ongeveer 700 a 800 gram)
  • pot/blikje maïs
  • 1 a 2 bakjes bio tuinkers, of 8 eetlepels zelfgekweekte tuinkers <kijk hier hoe>
  • 450 gram kippendijtjes, mediterraan gekruid
  • 200 gram kruidenkaasblokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels roomboter
  • 4 theelepels mosterd
  • peper en zout
  • runderbouillonblokje

Zo stamp je het tot een lekkere maaltijd:

  1. Was de aardappelen (je hoeft ze niet te schillen) en snijd ze in gelijke stukken. Zorg dat de aardappels net onder water staan in een grote pan met deksel. Gooi het bouillonblokjes erbij en breng de aardappelen aan de kook en kook ze in ongeveer 12-15 minuten gaar
  2. Giet de aardappelen af en bewaar een gedeelte van het kookvocht
  3. Ondertussen snijd je de roosjes van de bloemkool af en eventueel de steeltjes in stukjes. Kook de bloemkool in een andere pan tot deze beetgaar is
  4. Giet de maïs af en knip de tuinkers alvast los en doe deze in een bakje
  5. Verhit in een koekenpan de olijfolie en bak de kippendijreepjes en de maïs op middelhoog vuur. Breng het op smaak met peper en zout
  6. Giet de bloemkool af en gooi deze bij de aardappelen. En stamp het geheel tot een grove stamppot
  7. Je kan er voor kiezen om nu de kippendijreepjes en maïs toe te voegen en in de stamppot te verwerken maar dit kun je ook pas bij stap 10 doen
  8. Voeg de roomboter toe en eventueel een restje van het aardappelkookvocht, om het geheel smeuïger te maken
  9. Doe daarna de mosterd en het grootste gedeelte van kruidenkaasblokjes en tuinkers erbij en breng het naar behoefte op smaak met peper en zout
  10. Verdeel de stamppot over de borden en verdeel de kippendijreepjes en maïs eroverheen, mits je dit nog niet bij stap 7 gedaan hebt
  11. Garneer het geheel met de rest van de tuinkers en kruidenkaas

Wil je dit geheel vegetarisch bereiden dan vervang je de kippendijreepjes door tofu en het bouillonblokje door een groentebouillonblokje

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *