Gevulde zoete aardappelen

Zoete aardappelen ook wel eens bataat genoemd is in tegenstelling dat de naam zegt geen aardappel maar een groente. Zoete aardappelen zijn heel lastig in de Nederlandse bodem te kweken en worden daarom veelal geïmporteerd. Dat heeft te maken met het feit dat de zoete aardappel een (sub)tropisch gewas is.

Zoete aardappelen zijn voor veel doeleinden te gebruiken. Je kan ze koken, stomen, bakken en voor puree gebruiken. En je kan ze koken/stomen en dan vullen met een vulling die jij lekker vindt.

Hieronder een makkelijk te maken recept met zoete aardappel gevuld met gehakt. Voor een vegetarische variant kun je het gehakt natuurlijk vervangen door tofu of diverse soorten groenten.

Wat haal of heb je in huis voor 4 personen:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 uien
  • 2 lente-uitjes
  • teentje knoflook
  • theelepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 300 gram tomatenblokjes
  • 1 ei
  • 30 gram rozijnen
  • 100 gram gemalen cheddar kaas of hele oude (brokkel)kaas
  • 4 tot 6 zoete aardappelen

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden
  2. Snijd de uien en lente-uitjes fijn en pers de knoflook. Verhit de olijfolie in een pan en voeg de gewone uien en de knoflook toe en fruit het geheel
  3. Voeg het gehakt toe en rul het
  4. Voeg de komijn- en paprikapoeder en de tomatenblokjes toe en kruid het met peper en zout. Roer het regelmatig om en laat het zo’n 15 minuten sudderen met de deksel op de pan
  5. Kook het ei hard, schil het en snijd het in stukjes. Voeg het samen met de rozijnen en de gemalen cheddar toe aan het gehaktmengsel
  6. Was de zoete aardappelen goed en stoom ze ongeschild gaar in de magnetron of stoompan. Of kook ze zoals gewone aardappelen in een pan gaar (10-15 minuten)
  7. Snijd de zoete aardappelen in de lengte in tweeën en leg ze in een ovenschaal. Vul ze met het gehaktmengsel
  8. Zet de schaal een minuut of 10 in de oven.
  9. Strooi er al laatste de fijngesneden lente-ui overheen en eten maar….

Dit recept komt uit ‘Gehakt’ van Sophie Matthys.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *