Kastanje-chocoladetaart met mispelgelei

December is een maand om met familie en/of vrienden gezellig binnen samen te komen om te genieten van elkaars gezelschap en natuurlijk van (H)eerlijk eten en drinken en dat gaat prima lukken met deze kastanje-chocoladetaart met mispelgelei . Met deze taart zet je jouw gasten iets heel bijzonder winters voor. Het recept is voor ongeveer 12 stukken.

Dit haal je in huis:

  • 500 gram zachte mispels en wat extra om mee te garneren
  • 1 citroen, gehalveerd
  • 500 ml water
  • 200 gram geleisuiker
  • 3 eierdooiers
  • 5 eieren
  • 350 gram boter en wat extra om in te vetten
  • 500 gram pure chocolade (70%)
  • 230 gram suiker
  • 135 ml Grand Marnier
  • 2 eetlepels maïzena
  • 300 ml slagroom
  • 1100 gram kastanjepuree (gezoete)
  • rasp van een sinaasappel

Zo wordt het een heerlijke wintertaart:

  1. Snij de mispels doormidden en doe ze in de pan met de citroen en het water. Breng het aan de kook en kook het ongeveer een uur met het deksel half op de pan
  2. Daarna deze massa in een met een dunne (thee)doek beklede zeef doen en laat het uitlekken en vang het vocht allemaal op. Af en toe druk je het zachtjes aan. Breng het sap daarna aan de kook en laat het goed doorkoken.
  3. Voeg de geleisuiker toe en laat het nog een minuutje of vier doorkoken. Hierna het mengsel in een goed schoongemaakte pot doen voor later gebruik
  4. Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een springvorm met een doorsnede van 24 centimeter in met boter.
  5. Doe de chocolade, 100 gram boter, 200 gram suiker en de Grand Marnier in een pannetje en verhit het zachtjes. Laat de chocolade langzaam smelten en niet verbranden. Dit kun je eventueel au-bain marie doen.
  6. Klop in een andere kom in een minuut of drie de eidooiers, eieren, 80 ml slagroom en de maïzena met de mixer. Meng er het chocolademengsel, de helft van de sinaasappelrasp en 900 gram kastanjepuree door.
  7. Als het geheel een mooie massa geworden is schep/giet je het in de springvorm.
  8. Bak vervolgens de taart 75 minuten in het midden van de oven. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie en bak het nog eens 45 minuten. Laat daarna de taart helemaal afkoelen
  9. Snijd de taart in de breedte door de midden zodat je twee plakken hebt.
  10. Klop de slagroom stijf met de rest van de suiker. Roer het restant van de kastanjepuree los met de rest van de sinaasappelrasp. Spatel de slagroom door de kastanjepuree
  11. Beleg de onderste helft van de taart eerst met een laagje mispelgelei en dan de helft van de kastanjeroom. Leg de bovenkant erop en verdeel de rest van de kastanjeroom erover. Dek af met de rest van de mispelgelei
  12. Garneer het eventueel met marrons glacés, mispels en kastanjes.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *