Pompoengehaktballen uit de oven

Pompoen, gehakt, oven…..veel geuren, veel smaken. En een bangelijk lekker resultaat. Een (H)eerlijk herfstig recept afkomstig uit de novembereditie van ‘Foodies’.

Biersommelier Nathan Hak: “Dit gerecht leent zich heel goed voor een combinatie met bruin bier, denk bijvoorbeeld aan een bockbier. Ik raad aan om eens een ‘Five Points Railway Porter’ erbij te proberen. Een echt Londens bier, bijna zwart gekleurd en gebrouwen met uitsluitend Britse ingrediënten. De kleur van geroosterde mout, dat zorgt voor tonen van donkere chocolade, koffie en toast. De geroosterde mout geeft ook wat umami af, precies de reden van deze keuze, want deze smaak vind je ook terug in de tomaat in de saus. De lichte body en het relatief lage alcoholpercentage houden het bier drinkbaar. Op deze manier creëer je een waar smaakfeestje.”

Dit heb je in huis voor 4 personen:

Voor de ballen:
  • 350 gram hokkaidopompoen, gewassen, pitten verwijderd en in blokjes
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 ei
  • 6 el paneermeel
  • 1 el milde mosterd
  • 1 el gembersiroop
  • 1 tl oregano
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
Voor de saus:
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2 tomaten in blokjes
  • 400 ml tomatenpulp
  • 250 gram mascarpone
Voor de ovenschotel:
  • 1 tl olijfolie
  • 1 rol pizzadeeg, koelvers
  • 1 eierdooier
  • 8 verse peterselieblaadjes, gewassen en drooggedept
  • Zout en peper
  • 1 ovenschaal of ovenbestendige pan van 25 cm doorsnede

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180 graden/ hetelucht: 160 graden). bak de blokjes pompoen ongeveer 25 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Prak de blokjes fijn met een vork en laat afkoelen.
  2. Doe voor de gehaktballen het gehakt in een kom en meng met de pompoen, de ui, het ei, het paneermeel, de mosterd, de gembersiroop, de oregano, de cayennepeper, het paprikapoeder en het knoflookpoeder. Rol van het gehakt 8 mooie egale gehaktballen en leg ze apart.
  3. Verhit voor de saus de olijfolie in een pan en fruit er de ui ongeveer 2 minuten in. Voeg de knoflook toe en fruit nog een minuutje. Voeg de tomatenblokjes en de tomatenpulp toe en stoof het geheel ongeveer 10 minuten tot de ui en de tomaat mooi zacht zijn. Roer de mascarpone door de saus en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  4. Vet een ovenbestendige pan of ovenschaal in met olijfolie en verdeel de saus over de bodem. Leg de gehaktballen erin. Bak de gehaktballen met de saus ongeveer 10 minuten in de oven. Rol intussen het pizzadeeg uit en snijd er een cirkel of rechthoek in dezelfde maat als de ovenschaal of pan uit.
  5. Drapeer voorzichtig het pizzadeeg over de gehaktballen. Roer 1 el water door de eierdooier en bestrijk er het deeg mee. Leg op iedere bolling een blaadje peterselie. Zet de pan terug in de oven en bak nog ongeveer 20 minuten tot het deeg lichtbruin en krokant is.

Dit recept komt uit het magazine ‘Foodies’ van november 2019.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *