Zeeuwse mosselen, ze zijn er weer.

Tulpen, molens, klompen….dat zijn dingen waar veel mensen aan denken als je vraagt wat kenmerkend voor Nederland is. Maar waar Nederland en dan met name Zeeland, ook bekend om is zijn mosselen. Zeeuwse mosselen.

Een hardnekkige fabel betreft de ‘r’ in de maand. Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’ in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar. Een gesloten koelketen van de verwerking tot aan de winkel garandeert een vers product met optimale smaak. Zo blijven er negen maanden per jaar altijd mooie Zeeuwse mosselen. Nog beter is de stelregel aan te houden van de ‘r’ in het seizoen: mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, en doorgaans niet in de lente.

De eerste ‘verse’ oogst mosselen is beschikbaar voor de consumptie. Het gaat om de zogenaamde hangcultuurmosselen. De bodemcultuurmosselen laten nog iets langer op zich wachten omdat deze nog niet de beste kwaliteit bereikt hebben. In Nederland zijn twee grote gebieden waar mosselen (op)gekweekt worden, de Waddenzee en de Zeeuwse Oosterschelde.

Mosselen zijn op veel manieren klaar te maken. Je kunt ze koken, bakken, stomen of frituren.

Hier vind je een basisrecept voor gekookte mosselen:

Voorbereiding:

Pak de grote pan (liefst een mosselpan maar dat hoeft echt niet) en zet die naast je afwasbak.
Gooi alle mosselen in je afwasbak en laat het koude water erop lopen (constant).

Gooi alle kapotte mosselen weg (dus als er een stuk uit is). Als een mossel open blijft onder de kraan, tik er dan even tegen met je nagel. Gaat hij niet dicht, dan moet hij ook weggegooid.

Dit heb je nodig voor 2 personen (de basis is ongeveer 1 kilo per persoon):

  • 2 kilo mosselen
  • 1 zakje mosselkruiden (te koop bij visboer of supermarkt)
  • 1 zakje mosselgroente (indien je dit niet kunt krijgen dan kun je toevoegen: 2 grote uien in ringen, 3 peentjes in schijfjes, 1 prei in ringetjes, een half bosje peterselie in stukjes gesneden).
  • Als vocht kan je het volgende kiezen: 1 flesje bier, of 1 cm witte wijn in de pan. Houd je niet van alcohol (ondanks dat de alcohol verdampt), dan kies je voor 1 cm water onderin de pan.

Dan het bereiden:

Doe onderin de pan het water, de wijn, of het bier.

Dan een 1/3 van de kruiden en de groente er in.

Houd 1 voor 1 de mosselen onder het water, als er een baardje op zit (dat is een klein stukje wat lijkt op een baardje) op de rechte kant van de mossel zit, trek die er dan af met je vingers.

Zo doe je een laagje mosselen in de pan, dan weer een laagje kruiden en groente.
zo ga je door totdat alle mosselen in de pan zitten.

Zet de pan op halfhoog vuur met de deksel op de pan.

Laat het een tijdje staan totdat het kookt.

Als het kookt (dat zie je doordat er grote bellen omhoog komen) dan doe je het vuur lager, pak je een theedoek en pak de pan vast met deksel.

Schud nu een aantal keer goed op en neer.

Dan het vuur weer hoger.

Herhaal dit koken en schudden 3 keer.

Dan zijn je mosselen klaar! En genieten maar.

Let op: Zijn je uien zwart dan zijn de mosselen niet goed en dan moet je ze helaas weggooien!

Serveertip:

Heerlijk met stokbrood en kruidenboter en wat sausjes. Of met frietjes uiteraard.

Wat ook lekker is om een beetje kookvocht op te vangen in een kommetje en daar wat peper en een beetje azijn in te doen. Daarin de mosselen dopen.

 

Bron: www.smulweb.nl en www.mosselen.nl

Print Friendly, PDF & Email

Comments 1

  1. Ik ben ook blij dat ik weer mosselen kan eten. De Zeeuwse mosselen blijven toch wel de lekkerste! Ik heb nog niet eerder mosselkruiden gekocht, maar wil het graag eens proberen. Ik ben benieuwd welke smaak dit geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *