Held van de maand augustus: aubergines

15 juli 2016 Redactie Puur Tafelen

Een neutrale smaak, perfect te combineren met andere groenten en boordevol vitamines en mineralen: deze maand staat de aubergine centraal. Deze groente kennen we vooral als glanzende, donkerpaarse vrucht. Er zijn echter veel meer soorten, de moestuinders onder ons zullen dat misschien wel herkennen. In de Nederlandse supermarkt vind je vooral de donkere versie.

In China en India is deze groente al duizenden jaren bekend. In Nederland wat minder, maar tegenwoordig wordt deze veelvuldig geteeld door Nederlandse tuinders. Door de neutrale smaak kan de aubergine met bijna elk ander ingrediënt worden gecombineerd. Breng ‘m heerlijk op smaak met knoflook, zout en peper of heerlijke verse kruiden als marjolein en basilicum.

Serveertips

Aubergines zijn heerlijk op de barbecue, tijdens de lunch op een stokbroodje of op z’n Grieks bij de borrel.

Zelf kweken

Van oorsprong is de aubergine een (sub)tropisch plant. Dit betekent dus dat je onze held van de maand het beste onder glas kunt telen. In de volle grond wordt het over het algemeen een moeizaam verhaal. Een constante temperatuur boven de 20 graden is het beste. Zaai aubergines eind maart zodat je ze gelijk in de volle grond, zoals gezegd het liefst onder glas, kunt uitplanten. Elke plant heeft zeker 50x50cm ruimte nodig. Je kunt de plant bemesten met stalmest, kompost, of koemestkorrel. Vooral in de kas heeft het de voorkeur om de plant op te binden. Om tot een volle, sterke plant te komen kun je het beste 3-4 hoofdtakken laten ontwikkelen. De rest kun je ‘dieven’. Aubergines kun je in augustus en september oogsten.


Deel dit artikel:
Facebooktwitter

H'eerlijke aanraders / Recepten

Junkfood

In navolging van de blog van Vera van de kracht van voeding hieronder een recept dat je ook op de we...
Lees verder »
bitterbal

Stamppot bitterballen

Wintertijd is stamppottijd. Althans bij ons thuis. Zuurkoolstamppot, stamppot boerenkool, stamppot r...
Lees verder »
celery root

Knolselderijstamppot met eikenbladsla

Knolselderijstamppot hoor ik je denken... ja zeker. Knolselderij is prima geschikt voor het gebruik...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram