Held van de maand juli: paksoi

1 juli 2018 Redactie Puur Tafelen

Knapperig witte stengels en sappig donkergroene bladeren. Paksoi komt oorspronkelijk uit China, maar is tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar in de groentezaak en supermarkt. Bovendien kun je dit gewas ook prima zelf kweken in de moestuin. De groente is in zowel warm als koude gerechten te gebruiken.

Paksoi heeft een licht pittige smaak en komt daarmee uitstekend tot z’n recht in Indische en Chinese gerechten. Het is een makkelijke groente die je slechts 5 minuten hoeft te koken. Roerbakken gaat ook prima. In 100 gram paksoi zit meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Daarnaast is het ook nog eens goed voor bijna 75 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Op dieet? Honderd gram paksoi bevat slechts 14 kilocalorieën!

Serveertips
in-paksoi-pakketjes
Onze held van de maand is op allerlei manieren toe te passen. Maak er bijvoorbeeld een dikke pannenkoek of paksoi-pakketje van. Je kunt ze natuurlijk ook verwerken in een lekkere smoothie met banaan en komkommer. Makkelijk en snel te maken en erg lekker!

Gebruik
Was de paksoi voordat je ze snijdt in water. Snijd daarna pas de bladeren en stelen. Zo hoef je de bladeren nadat je de stronk eraf gesneden hebt niet allemaal één voor één te wassen. Ga je de paksoi roerbakken? Doe dan als eerste de witte, gesneden stelen in de pan. Deze hebben namelijk net iets langer de tijd nodig om de garen dan de bladeren. De bladeren hoeven maar heel even meegebakken te worden: zo blijft de groente lekker knapperig.

Zelf paksoi kweken
Je kunt deze groente het beste pas na half juli zaaien. Doe je het eerder dan is de kans groot dat ze rond de langste dag (21 juni) doorschiet. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Je kunt ze het beste opkweken in potjes. Ze ontkiemen binnen 1-1½ week. Heel veel geduld heb je niet nodig. Je kunt ze over het algemeen namelijk al na een week of zes eten.


Deel dit artikel:
Facebooktwitter

H'eerlijke aanraders / Recepten

Wortelspread

Americain Préparé maar dan (H)eerlijk vegan. Zelf maken is zo gedaan. Dit heb je nodig: 250 gra...
Lees verder »

Veganaise

Veganaise is een (H)eerlijk vervanger van de mayonaise zoals we die kennen. En makkelijk zelf te mak...
Lees verder »
peren

Perennotentaartjes

Deze vegan taartjes bak je niet in de oven. Ze worden stevig door de een paar uur in de vriezer te z...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram