Held van de maand juni: Lente-uitjes

1 juni 2018 Redactie Puur Tafelen

Vooral bij lente- en zomergerechten is de lente-ui bijna onmisbaar. Reden genoeg om het lente-uitje deze maand te dopen tot ‘held van de maand’. Gewoon, omdat ze heerlijk zijn en ook erg gezond. Wist je dat lente-uitjes veel calcium, ijzer, vitaminen A, C, K  B6 bevatten?

In een slechte stemming? Eet wat lentje-uitjes! De Vitamine B6 die deze groene ‘held van de maand’ bevat helpt bij het verbeteren van je stemming en nachtrust. Ook bevat de lente-ui heel veel vitamine K, dit zorgt voor een goede bloedstolling en houdt je botten sterk.

Zelf kweken

Lente-uitjes kan je al in maart/april zaaien. Het is een eenvoudig gewas dat snel groeit. Bovendien hebben lente-uitjes niet veel last van lage temperaturen of ziekten. Dun ze 6 weken na opkomst wel uit zodat ze genoeg plek hebben om volledig uit te groeien tot ‘volwassenheid’. Na oogst zijn de lente-uitjes in zijn geheel nog wel een week of wat te bewaren in de koelkast. Je kunt bij het oogsten ook de witte onderkant laten staan. De groeien dan weer verder en kunnen nog een keer geoogst worden. Je kunt de witte onderkant ook in een kom met water op een zonnige plek zetten. Ook dan groeit het groene stengeltje weer verder! Ververs elke dag het water zodat je meerdere keren van je lente-uitjes kunt genieten.

De lente-ui, ook wel bosui of sla-ui genoemd, is een veelzijdige superfood en wordt in bijna alle keukens gebuikt. Maak er een lekkere soep van, verwerk ze in pannenkoekjes met dressing of versier er een zomerse quiche mee.


Deel dit artikel:
Facebooktwitter

H'eerlijke aanraders / Recepten

Wortelspread

Americain Préparé maar dan (H)eerlijk vegan. Zelf maken is zo gedaan. Dit heb je nodig: 250 gra...
Lees verder »

Veganaise

Veganaise is een (H)eerlijk vervanger van de mayonaise zoals we die kennen. En makkelijk zelf te mak...
Lees verder »
peren

Perennotentaartjes

Deze vegan taartjes bak je niet in de oven. Ze worden stevig door de een paar uur in de vriezer te z...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram