Held van de maand savooiekool

28 september 2016 Redactie Puur Tafelen

Wist je dat savooiekool zowel geel als groen kan zijn? De groene variant is de meest voorkomende soort. Gele savooiekool is vaak groter dan de groene variant, qua smaak verschillen beide soorten echter niet of nauwelijks. In de supermarkt is savooiekool vaak niet als hele krop maar voorgesneden verkrijgbaar. Grote kans dat je bij de groenteboer, biologische winkel of markt hele kroppen aantreft.

De kool is makkelijk schoon te maken, het kost wel wat tijd. Tip: was de bladeren niet onder de stromende kraan maar in een bak water. Dat is makkelijker en scheelt weer in het waterverbruik. Je kunt de kool schaven of snijden. Je kunt onze held van de maand zowel koken, roerbakken, stoven, stomen of verwerken in de soep. Het risico van koken is echter dat de typische, akelige koolgeur ontstaat. Als je de kool roerbakt blijft deze lekker knapperig.

Gebruik in de keuken
Savooiekool kun je in allerlei gerechten verwerken. Van smoothies tot stampot, van soep tot roerbakschotel. Onze tips:

Moestuin
Je kunt savooiekool makkelijk zelf kweken. Vooral op vette klei doet de kool het goed. Van alle zogenaamde sluitkolen (net als witte kool, rode kool en spitskool) is savooiekool het meest winterhard. Je kunt de kool het beste vanaf april zaaien. Geef de plant ongeveer 50 cm ruimte en wat water bij warm weer. Eenmaal geoogst kun je deze groente een week buiten de koelkast bewaren.


Deel dit artikel:
Facebooktwitter

H'eerlijke aanraders / Recepten

Bladerdeegjes met ei en chorizo

Als er iets is wat je veelzijdig in de keuken kunt gebruiken zijn het wel eieren. Biologisch eieren ...
Lees verder »

Nougatine en/of praliné (DIY)

Je kan natuurlijk nougatine kant-en-klaar in een zakje in de supermarkt kopen. Maar hoe leuk èn lek...
Lees verder »

Gezonde bananasplit

Snel (in nog geen 5 minuten op tafel), lekker en supergezond ontbijten (of voor -bij- de lunch). Dat...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram