Held van de maand september: venkel

30 augustus 2016 Redactie Puur Tafelen

Met een beetje geluk is er ook in september nog volop te oogsten in de moestuin. Je kunt echter ook nog gewassen zaaien, denk aan kropsla en citroenmelisse. Ook al worden de dagen korter, het moestuinseizoen is nog niet voorbij! Eén van de gewassen die je in deze maand van de tuin kunt halen is venkel. Tijd om dit gewas eens onder de loep te nemen.

Al in de Romeinse tijd werd venkel gebruikt als kruid. Vroeger werd het voornamelijk in de landen rond de Middellandse Zee geteeld. Tegenwoordig wordt dit ook (op grote schaal) in Nederland gedaan. Zoals veel andere bekende groentesoorten (kervel, selder, wortelen, pastinaak, peterselie) behoort venkel tot de familie van de schermbloemigen.

Grapefruit-venkelsoepGebruik
Door venkel te gebruiken geef je je gerechten een Zuid-Europees tintje. De smaak en geur van knolvenkel is anijsachtig, een beetje zoet maart toch pittig en fris. Wist je dat je venkel zowel warm als rauw kunt eten? Fijn gesnipperd of in dunne plakjes past dit gewas prima in een salade. Gestoofd is venkel ook zeker een aanrader. Een echt soepfan? Probeer deze grapefruit-venkelsoep eens.

Kweken
Doordat venkel de neiging heeft om te gaan bloeien bij te warm weer is dit gewas bij uitstek een najaar-gewas. Knolvenkel heeft zo ongeveer tachtig tot honderd dagen nodig vanaf de kieming totdat de bol groot genoeg is om te oogsten. Je kunt onze held van de maand zowel in potjes als in de volle grond zaaien.


Deel dit artikel:
Facebooktwitterlinkedinpinterest

H'eerlijke aanraders / Recepten

Pompoensalade met peer en meer…

Nog zo'n lekker recept met pompoen. Dit keer een smakelijke salade. Een salade die je als maaltijdsa...
Lees verder »

Pompoenwafels van Anne

Dit (h)eerlijk makkelijke (ontbijt)recept voor pompoenwafels kwamen wij tegen op Healthyfoodlove e...
Lees verder »

Kapucijnerhumus

Peulvruchten waren nooit erg populair, maar dat begint te veranderen. En terecht want ze zijn gezond...
Lees verder »