Oktober: Pompoenen

30 september 2018 Puur Tafelen

Pompoenen, wie kent ze niet? Zeker in oktober en dan met name aan het einde van de maand zie je heel veel pompoenen in allerlei vormen. Want 31 oktober is het Halloween. Veel mensen denken dat het Halloween uit Amerika afkomstig is. Dat klopt deels. Het idee van pompoenen uithollen is in Amerika ontstaan. Het Halloween komt oorspronkelijk uit Schotland. De naam komt van Hallows’ Even oftewel All Hallows Eve; de avond voor het Katholieke Allerheiligen. De oorsprong van het feest dateert van veel eerder, zo rond het begin van de christelijke jaartelling. Eigenlijk is het een mix van feesten. Meer informatie over (het ontstaan van) Halloween kun je <hier> vinden.

In opkomst

De pompoen is de laatste jaren erg in opkomst in de Nederlandse keuken. Pompoen is een groentesoort en ‘familie’ van de komkommer en de meloen. In Midden- en Zuid-Amerika werden al zo’n 10.000 jaar geleden pompoenen verbouwd en gegeten. Pas rond 1700 kwam de pompoen naar Europa en werd hoofdzakelijk voor decoratie gebruikt maar inmiddels ook steeds vaker in de hedendaagse keuken. Er zijn diverse soorten pompoenen, de meest bekende in Nederland is de oranje pompoen. Maar we kennen ook de Pattison (een witte pompoen), de winterpompoen, de zomerpompoen en de bleekgele spaghettipompoen. Pompoenen bevatten veel betacaroteen wat goed is voor je ogen en je huid. Ze bevatten veel vezels die zorgen voor een goede werking van de darmen.

 

Gebruik

Pompoen past perfect in een vegetarische levensstijl en is in veel gerechten te gebruiken zoals: Pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood. Roerbak pompoen een in olie, samen met tomaat en spinazie of verwerk het in een hartige taart. Ook de zaden zijn eetbaar, deze kun je roosteren en door salades heen doen of als onderdeel van granola gebruiken. Zelfs de bloemen van de pompoenplant zijn eetbaar. Je kan ze door een salade heen doen of in een laagje deeg rollen en dan even frituren.

Bewaren

Als de pompoen nog niet is aangesneden kun je ze tot twee maanden op een droge en koele plek bewaren, maar niet kouder dan acht graden. Als je de pompoen aangesneden hebt kun je deze het beste verpakken in huishoudfolie of aluminiumfolie en dan maximaal een dag of vijf bewaren in de groentelade van de koelkast.

Een heerlijk recept voor pompoensoep hebben we <hier> voor je neergezet.


Deel dit artikel:
Facebooktwitter

H'eerlijke aanraders / Recepten

Eiercurry

Curry, niet te verwarren met de specerij kerrie, is een verzamelnaam voor gekruide gerechten die voo...
Lees verder »

Italiaans gehaktbrood

Dit heerlijke gehaktbrood met een saus van paprika, champignons en zwarte olijven, op z'n Italiaans ...
Lees verder »

Gegratineerde courgettes

Courgettes zijn in de keuken veelzijdig te gebruiken. Koken, bakken, rauw. Bij dit recept gaan ze de...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram