H’eerlijke bonen: supergezond!

Published by Redactie Puur Tafelen on

Het jaar 2016 is door de VN uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van de Boon’. Een mooi initiatief want bonen zitten vol rijke voedingswaarde en duurzame eigenschappen. Peulvruchten hebben niet voor niets een prominente rol gekregen in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding.

Peulvruchtenparade-met-yoghurtBonen zitten boordevol eiwitten, ijzer, vitaminen en aminozuren en zijn daardoor een rijke voedingsbron. Van bonen is overtuigend aangetoond dat ze het cholesterol verlagen. Daarnaast zijn ze een goede vleesvervanger. Er zijn in Nederland talloze soorten bonen verkrijgbaar waarmee je eindeloos kunt variëren en combineren; elk met een eigen smaak, kleur en bite. Wist je dat er restaurants zijn waar bruine bonen in ijs worden verwerkt, witte bonen met koffie worden gecombineerd of bitterballen van linzen worden geserveerd?

Soorten

Er zijn nogal wat verschillende soorten bonen. Globaal kunnen ze in vijf verschillende groepen ingedeeld kunnen worden:

  • Verse peulvruchten: doperwten, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen en kousenband. Deze soorten bevatten veel vitamine C.
  • Kiemgroente: adukiboontjes, alfalfa, kikkererwten, taugé
  • Gedroogde of geconserveerde peulvruchten: bruine en witte bonen, grauwe en groene erwten, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, linzen, rode- en zwarte nierbonen (kidneybonen) en spliterwten
  • Sojaproducten: miso, sojabonen, sojadrink, sojameel, sojasaus, tempé en tofu. Deze soorten worden vaak gebruikt als vleesvervanger.
  • Pinda’s. Omdat pinda’s veel overeenkomsten hebben met noten vallen ze in deze voedselcategorie

Tips

In Nederland eten we maar mondjesmaat peulvruchten. De helft van de bevolking eet nauwelijks of geen peulvruchten. Slechts tien procent van de bevolking eet ten minste 8 gram peulvruchten per dag. Tijd om hier verandering in te brengen! Probeer eens een smoothie met witte bonen en mango, de peulvruchtenparade met yoghurt of een salade met warme gemengde bonen.

Bron: www.blijeboon.nl

Print Friendly, PDF & Email
Categories: Trends

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *