Onkruid: lekker om op te eten!

Onkruid groeit overal. In plaats van je te ergeren kun je het ook gewoon opeten! Het is gezond en erg lekker. Kruidenvakvrouw Tanja Hilgers noemt deze nuttige kruiden dan ook liever ‘wilde kruiden’.

“Met brandnetel, zevenblad en knopkruid kun je heerlijke soep en pesto maken. Vogelmuur is de lekkerste salade. Klaver en madeliefjes geven je gerechten een vrolijk tintje,” vertelt Tanja enthousiast. “Mijn favoriete kruiden zijn goed herkenbaar en komen veel voor. Zij wonen waarschijnlijk direct voor je deur! Stadswildplukkers kunnen oogsten in eigen tuin en in gemeenschapstuinen tussen sla en bieten.”

Tanja: “voor de sier gebruik ik neutrale bloemen als madeliefje, klaver, klaproos, kaasjeskruid en teunisbloem. Bloemen van paardenbloem, hondsdraf en zevenblad zijn prachtige smaakmakers.”

Wilde Kruiden Top 3

Brandnetel
De brandnetel is gezonder dan spinazie en smaakt voller. Na het koken of hakken brandt ze niet meer en er komt een flinke portie mineralen en vitamine C op tafel. Superfood uit de berm!
Lekker als: soep, spinazie of pesto. Oogst de jonge toppen, voor decoratie ook bloemen en zaadjes.

Zevenblad
Aan dit voedzame kruid hoeft geen tuinder zich te storen. Peterselie-fris kan het zo in de soep. De Romeinen lustten de gezonde groente al en zaaiden het vlijtig langs de weg.
Lekker als: soep, groente en pesto. Oogst de zeer jonge bladeren en gesloten bloemen als decoratie. Probeer dit recept eens uit!

Vogelmuur
De kleine vogelmuur met haar sterrenbloemetjes is zacht voor je maag en fijn voor je huid. Zij groeit zelfs onder de sneeuw. Zij smaakt fris-nootachtig en zit vol mineralen en vitamines. Supersla!
Lekker als: sla, stamppot en pesto. Oogst de jonge toppen (inclusief bloemen). Probeer dit recept met vogelmuur eens uit!

Wildpluk-Tips

  • Pluk alleen, wat je (her)kent
  • Knip alleen het gedeelte van de plant en hoeveel je nodig hebt
  • Pluk op een schone plek en waar het mag. Vermijden: uitlaatgassen, pesticiden, vervuilde grond, veel honden en beschermde natuur!
  • De beste oogstplekken zijn privétuinen en bio-boerderijen
  • Bouw rustig op en laat je maag en spijsvertering langzaam wennen aan wilde kruiden.
  • Oogst wilde kruiden gezond, jong, sappig, lichtgroen en voor de bloei. Oudere, donkere bladeren van bloeiende planten worden taai en bitter. Vogelmuur en knopkruid blijven in bloei wel lekker.

Meer inspiratie en tips voor koken met wilde kruiden vind je in de ‘Wilde Kruidenkeuken‘.

Foto’s: Tanja Hilgers

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *