De moestuin in april

De lente is nu officieel begonnen, de zon begint te schijnen, de temperatuur loopt op: je popelt om de tuin in te gaan. De vroeg gezaaide gewassen komen al boven de grond: dat belooft meer!

Verzorging
Doordat de grond nog nat is van de winter, hoef je je zaaisels in het voorjaar zelden water te geven. Een koude, droge wind kan de zaden echter uitdrogen. Check dus regelmatig of je zaaisels misschien wat water moet geven.

Uitdunnen
Zodra je zaaisels groot genoeg zijn om te kunnen beetpakken, kan je beginnen met het uitdunnen. Uitdunnen is nodig wanneer de plantjes té dicht op elkaar staan. Hierdoor kunnen ze later tegen of in elkaar groeien: dat is uiteraard niet de bedoeling.

Voorzaaien
Een aantal groenten en bloemen hebben liever een wat warmere temperatuur om te ontkiemen. Deze soorten kunnen je binnen alvast opkweken om begin juni in de vollegrond te kunnen uitplanten. Eenjarige bloemen zoals Afrikaantjes, dahlia’s, goudsbloemen en korenbloemen kun je in april alvast binnen zaaien. Dit geldt ook voor groenten zoals rabarber, witlof, augurken en courgette’s.

Aardappels poten
Aardappels poten is niet zo moeilijk. Je kunt de pootaardappels ook voorkiemen voor je ze in de volle grond poot. Je kunt daar begin maart al mee beginnen. In april kunnen we gaan uitpoten in de volle grond. Als je vroeg begint in maart moeten ze afgedekt worden met plastic. Laat de spruiten op de aardappel niet te groot worden tijdens het voorkiemen, anders breken ze te snel af bij het poten. De aardappels moeten in de moestuin ongeveer 50 tot 60 cm uit elkaar gepoot worden op ongeveer 12 tot 15 cm diep. Pas op voor vorstschade als de scheuten net boven de grond komen. Voorkom dit door de aardappels te bedekken met wat aarde. Zodra de planten 25 cm hoog zijn kan je beginnen met aanaarden (aarde over de aardappels). De aardappels komen anders boven de grond te liggen, worden groen en zijn niet meer eetbaar.

Aardappels oogsten
De oogsttijd is vanaf eind juni (vroege oogst) tot oktober (late oogst). Vroege aardappels zijn heerlijk. Zo heb je krieltjes waar je de schil makkelijk van af kan wassen. Haal voor het oogsten de aardappels voorzichtig met een greep of spitvork uit de grond om beschadigingen te voorkomen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *