Gefermenteerde knoflook

Als je knoflook (of andere groenten) langer dan 21 dagen fermenteert, kunnen specifieke bacteriën en bioactieve stoffen ontstaandie goed zijn voor jouw gezondheid. Gefermenteerde voeding kan het immuunsysyeem ondersteunen en ontstekingen helpen verminderen, door de gunstige invloed op de darmbacteriën. Knoflookfermentatie (bv zwarte knoflook) verhoogt bijvoorbeeld S-allysteine (SAC). Een antioxidant met ontstekingsremmende eigenschappen. Onderstaande recept komt uit ‘Fermentista’ van de zussen Marta en Joanna Klejman.

Dit heb je nodig:
  • 10-12 teentjes knoflook (ongeveer 300 gram)
  • Paar takjes verse tijm
  • Kleine weckpot met rubber ring (gesteriliseerd)

Voor de zoutoplossing:

  • 25 gram zout, bij voorkeur ongeraffineerd (zoals Himalayazout, Keltisch zout of Zeeuwse Zoute)
  • 1 liter water, gefilterd of gekookt

Maak de zoutoplossing door het zout op te lossen in het water. Je kunt ook het zout eerst oplossen in een klein beetje kokend water en daarna koud water toevoegen tot je 1 liter zoutoplossing hebt. He is altijd handig om extra zoutoplossing in huis te hebben. Die kun je goed bewaren in een afgesloten fles.

Zo maak je het klaar:
  1. Was de takjes tijm onder lauw warm water en pel de knoflook.
  2. Doe de knoflookteentjes en de tijm in de pot en druk ze goed aan. Zet de pot in de gootsteen en giet de (afgekoelde) zoutoplossing over de knoflook, zodat die volledig onder de vloeistof staat.
  3. Sluit de pot goed af en plaats deze in een soepkom op een warme plek (18-22°C) om het fermentatieproces te starten. Maak de buitenkant van de pot af en toe schoon van de lekkende vloeistof. Na 7 dagen is de knoflook kort gefermenteerd en klaar om te gebruiken. Zet de pot in de koelkast om het fermenteren te vertragen. Eenmaal geopend kan de pot met gefermenteerde knoflook tot 8 weken in de koelkast bewaard blijven.

Knoflook kan blauw of groen worden tijdens het fermenteren door een reactie van de natuurlijke zwavelverbindingen in de knoflook met bepaalde enzymen en zuren. Deze kleurverandering is volkomen veilig en heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit van de gefermenteerde knoflook.

 

 

Meer weten of gelijk het boek bestellen? Klik op de afbeelding.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *