Qatayef (Egypte)

Dit zoete dessert wordt vaak tijdens de Ramadan gegeten. Qatayef wordt al vermeld in een Arabisch kookboek uit de 10e eeuw. Het kost even wat tijd om te maken, maar is het zeker waard. Dit recept komt uit ‘Pannenkoek & Co’ van Aniek Keijser.

Voor ongeveer 20 stuks heb je nodig:
  • 240 gram bloem
  • 7 gram gist
  • 1 el kristalsuiker
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 el maïzena
  • ¼ tl zout
  • 400 ml handwarm water
  • 200 gram noten naar keuze, fijngehakt (bijvoorbeeld pistachenoten, walnoten en amandelen)
Voor de siroop:
  • 300 gram kristalsuiker
  • 200 ml water
  • 60 gram honing of agavesiroop
  • 1 tl citroensap
  • Merg van ½ vanillestokje of ½ tl vanillepasta
  • ½ tl kaneel
Zo maak je ze klaar:
  1. Meng de bloem, gist, kristalsuiker, bakpoeder, maïzena en het zout in een kom goed door elkaar met behulp van een garde. Voeg het water toe en meng tot een beslag. Dek af met een theedoek en laat 30 minuten rijzen. Maak in de tussentijd de siroop.
  2. Breng alle ingrediënten voor de siroop in een pannetje aan de kook en laat 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en laat afkoelen. Verwarm een ingevette koekenpan of skillet op middelhoog vuur. Schep een grote eetlepel beslag in de pan en bak tot er belletjes verschijnen en het beslag droog is geworden. Draai niet om, maar leg op een bord om af te koelen, met de niet gebakken zijde boven. Herhaal tot het beslag op is.
  3. Schep 1 el gehakte noten op de ongebakken bovenkant van ieder pannenkoekje en vouw deze dicht. Knijp de randen goed dicht, zodat de noten er niet uit vallen. Verwarm in een (frituur)pan de olie tot 175 °C. Leg voorzichtig een Qatayef in de hete olie en frituur 2 tot 3 minuten. Doop meteen in de siroop en leg op een bord om af te koelen. Herhaal met de rest.

Qatayef kan 1 à 2 dagen in een luchtdicht doosje in de koelkast worden bewaard.

Meer weten of gewoon lekker bestellen? Klik op de afbeelding.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *