Lekker Lokaal

Dit kook/informatieboek van Laura de Grave* is er 1 waar wij heel blij van worden. Zo vrolijk en blij als Laura in het leven staat. De omslag alleen al; de foto van de heerlijke verse hartige radijsjestaart trekt je zo het boek in.

Het land in.

Laura is de afgelopen tijd heel Nederland door gesjeesd op haar elektrische motor. Iedere provincie heeft ze aangedaan op zoek naar smakelijke, lokale en (h)eerlijke producten. Om mee te koken en/of bakken maar vooral om de lezers kennis te laten maken met de vele lokale lekkernijen. En voor het kennismaken neemt ze de ruimte in ‘Lekker Lokaal’. De eerste ruim 50 pagina’s laat Laura je kennismaken met zichzelf en de vele voordelen van jouw voedsel dichtbij huis te kopen. Het is verser, lekkerder en veel persoonlijker. Bovendien steun je de lokale boeren en/of (groene)ondernemers. Hoe dichterbij je het voedsel koopt des te minder belast je onze mooie Moeder Aarde door vervuiling van vervoer e.d. Laura brengt wel een nuance aan door te stellen: “zo dichtbij als mogelijk, zo ver weg als nodig”. Alle recepten zijn vegetarisch (of simpel vegan te maken). Veel van de (gebruikte) ingrediënten komen voorbij, van soorten kaas tot soorten graan (met en zonder gluten). En van bonen tot kiemen, noten en smaakmakers. Tegenwoordig zijn de meeste consumenten de (eet)seizoenen vergeten. Zo kunnen we het hele jaar aardbeien, asperges en spruiten krijgen. Alleen komen deze het grootste gedeelte van het jaar niet uit Nederland. Daarom heeft ze een overzichtelijke en uitgebreide groente & fruit seizoenskalender opgenomen. Uiteraard voor de in Nederland geteelde groenten & fruit.

Kortom:

‘Lekker Lokaal’ doet de titel zeker eer aan en is helemaal van deze tijd. Waarin streekproducten en het dichtbij huis kopen helemaal hot en hip te noemen zijn. Wij hopen dat dit geen tijdelijke trend zal zijn maar een blijvertje. Er is niet alleen steeds meer aandacht voor streekproducten maar ook steeds meer ‘officiële’ erkenning en aanbod van streekproducten. Zoals je kunt zien op een van de laatste bladzijdes in het boek. Net zoals meer nuttige informatie en adressen. Natuurlijk mag een receptenindex niet ontbreken. Wat het helemaal compleet maakt zijn de mooie illustraties en foto’s van producten, gerechten en locaties. Een absolute aanrader! Om meer te weten te komen over de afkomst en verkrijgbaarheid van Nederlands (seizoens)groente & fruit. Maar vooral ook om er (h)eerlijke recepten mee te maken die je niet zomaar 1-2-3 zelf zou bedenken. Hier alvast een voorproefertje: Appeltaartje voor jezelf. * Laura de Grave is culinair journalist (voor o.a. het AD), kookboekauteur en presentator. Zij heeft een eigen website waar je meer over haar kunt vinden. Natuurlijk is Laura ook op de socials te vinden; Instagram en Facebook.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *