Het kikkererwten kookboek

Puur Tafelen

Je kent ze wel, de blikjes en potjes met die oker/lichtbruin-achtige uit de maat lijkende erwten. Kikkererwten. Kikkererwten of in het goed Latijn, Cicer arietinum, hebben de laatste jaren een vlucht genomen in ons Westers voedingspatroon.

Lucrees van Groningen en Marietje Bosma, moeder en dochter, zijn al jaren in de ban van deze veelzijdig te gebruiken kikkererwt. Zodanig dat ze er een heus kookboek over hebben geschreven. En niet zomaar een kookboek. Het is een boek dat je meeneemt in de geschiedenis en het heden van de kikkererwten.

Naast de oker/lichtbruin-achtige kikkererwten zijn er nog meer kleuren te onderscheiden, van groen tot zelfs zwart. En niet alleen de erwten zijn in allerlei gerechten te gebruiken ook het (kook)vocht, aquafaba, is te gebruiken. Dit wordt gebruikt als vervanger voor eiwitten in bijvoorbeeld de bereiding van merinques.

Zo veel mogelijkheden

De kikkererwten blinken uit in voedingswaarde en is daarom een perfecte vervanger voor de dierlijke eiwitten (vlees). Zo zijn ze rijk aan eiwitten, koolhydraten en voedingsvezels. Maar ook bevatten ze veel vitamine B1, B6 en foliumzuur en ook mineralen zoals ijzer, magnesium, fosfor en zink. Wil je minder of, nog mooier, geen vlees eten zijn kikkererwten een uitstekende vervanger in jouw voedingspatroon.

Lucrees en Marietje leggen in de eerste pagina’s in het kort de geschiedenis, voedingswaarden en bereidingswijzen aan je uit. Zodat je snel terecht komt bij de recepten. Recepten die ze vanuit diverse keukens verzameld hebben. Van India tot Spanje en van Tunesië tot Griekenland.

Veel mensen kennen het gebruik van kikkererwten in of voor hummus. Een tegenwoordig ‘hip’ smeersel voor op de boterham of bij de borrel. Maar als je deze, mag toch wel zeggen, bijbel van de kikkererwten doorbladert weet je al snel dat er veel en veel meer mogelijk is met die kleine voedselbommetjes. Kikkererwten-kaaskroketten, Tunesische Labladi, Indiase Dhokla en Somalische Halva. Het klinkt allemaal exotisch, behalve da kroketten dan ;), maar ze zijn stuk voor stuk het bereiden en vooral heerlijk van eten waard.

10.000 jaar oud en nog steeds hip!

Het kikkererwten-kookboek is een ware ontdekkingsreis voor de nieuwsgierige lekkerbekkies onder ons. En een perfecte start als je minder of zelfs geen vlees meer wilt (gaan) eten. Je zult verstelt staan wat er allemaal mogelijk is met kikkererwten. Een groot bijkomend voordeel is dat het nog niet duur is ook om een heerlijk voedzame en vullende maaltijd op tafel (of op schoot ;)) te toveren. Bij ieder recept staat een mooie inleiding en de recepten zijn duidelijk omschreven. Samen met de persoonlijke en zeer smakelijke foto’s maakt het dat het een lust voor is om alleen al doorheen te lezen.

Hier vind je alvast een heerlijk voorproevertje.

Fotograaf Lucrees van Groningen en Marietje Bosma (master-student aan de TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam) zijn beide uitstekende thuiskoks met veel ervaring. Zij schreven eerder twee kleine kookboeken voor eigen kring.

Bestel het boek via de website, klik op de afbeelding:

 

Print Friendly, PDF & Email