Inhoud:

Als je aan kruiden denkt denk je al snel aan de (tuin)kruiden die je in de keuken gebruikt. Of aan 'on'kruiden in de tuin. Basilicum, peterselie, munt zijn zeer bekende en gebruikte kruiden in allerlei gerechten. Maar met kruiden kun je meer dan alleen maar koken. Wat en hoe? Dat laat Joke Custers zien in haar boek 'Kruiden'.

Het boek gaat meer dan alleen over het gebruikt van kruiden. Joke neemt je dieper mee in de wereld van/achter kruiden. Over de bruikbare delen, giftigheid, gebruik in de farmaceutische industrie, inhoudsstoffen, invloeden van de buitenlucht op de plant maar zeer zeker ook wat veel kruiden voor jouw gezondheid of leefstijl kunnen doen.

Looistoffen, fytohormonen, glycosiden en nog meer interessante termen komen voorbij. Wat het zijn en wat ze in de natuurgeneeskunde kunnen doen voor mens en dier. Joke benadrukt dat ze geen dokter of arts is en ook niet als zodanig gezien wil worden. Voor (ernstige) medische klachten roept ze op om altijd een deskundige te raadplegen. Ook als je zelf al chemische medicatie gebruikt is het raadzaam (zeker bij twijfel) te overleggen met je (huis)arts of het chemische samengaat met het plantaardige. Of misschien wel de moeite waard is om het chemische juist te vervangen voor de plantaardige variant. Uiteindelijk komt bijna alle chemische medicatie voort uit de schoot van Moeder Natuur. Iets wat we massaal 'vergeten' zijn.

Hoe maak je etherische olie?  Hoe/wat/waar bij te gebruiken (voor bijvoorbeeld de bloedvaten, psyche, spieren en gewrichten)? Het plukken, drogen en bewaren van kruiden. Welk 'medium' gebruik je om een extract te maken (water, olie, e.d.).Het komt allemaal voorbij. Uiteraard ontbreken de recepten niet. Recepten om je eigen likeur, tinctuur, siroop, (infusie)thee en meer te maken.

'Kruiden' is een waardevol boek en naslagwerk te noemen. Joke noemt het ook wel haar uitgebreide kruidencursus in boekvorm. En daar heeft ze helemaal gelijk in. Natuurlijk zal niet ieder natuur-geneeskundig 'medicijn' voor iedereen (hetzelfde) werken maar uiteindelijk zijn wij ook maar 'gewoon' een geëvolueerd dier. En zijn we (veel en vaak)vergeten dat ons lichaam ook nogal eens (van)zelf kan genezen (huis en tuinkwaaltjes zeker) door het gebruik van simpele middeltjes met de basis en oorsprong van Moeder Natuur.

Deze uitgave is een musthave voor iedereen die meer wil weten over kruiden en de natuurlijke krachten die ze bezitten.Het is voor ieder beginnend kruidenliefhebber tot aan ervaren herborist een genot om door dit boek heen te lezen en te leren.

Wil jij ook (veel) meer weten en leren over het gebruik van kruiden? Klik dan op de afbeelding: