shallow photo of asparagus

Aspergesoldaatjes

Asperges zijn tegenwoordig het hele jaar rond verkrijgbaar. Maar het voorjaar is toch wel de beste en vooral de lekkerste tijd om echt verse asperges te kopen en eten. Dan zijn ze over het algemeen van Nederlandse bodem en smaken ze het best. Dit is een recept uit ‘Een ode aan groente’ van Alice Zaslavsky.

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 2 bossen groene asperges, ongeveer 600 gram
  • 250 gram zuurdesembrood in grove stukken
  • 25 gram Parmezaanse kaas, grofgehakt
  • 1 tl zoutvlokken
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 1 el kappertjes, uitgelekt
  • 2 el extra vierge olijfolie, plus extra om te besprenkelen
  • 8 eieren
  • 4 partjes citroen

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de grill van de oven tot de hoogste stand. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Breng in een pan water aan de kook.
  2. Knak de uiteindes van de groene asperges op het punt waar ze van nature buigen. Doe de houtachtige uiteindes in een keukenmachine en voeg het zuurdesembrood, de Parmezaanse kaas, de zoutvlokken en de zwarte peper toe. Maal tot er fijne kruimels ontstaan. Schep de kruimels op de bakplaat en verdeel de kappertjes erover. Gril de kruimels 5 minuten, of tot ze goudbruin worden.
  3. Snijd de asperges in de lengte doormidden, hussel ze met de olijfolie en leg ze op de bakplaat tussen de kruimels en leg ze tussen de kruimels op de bakplaat. Gril de asperges en het broodkruim 3 minuten, tot de asperges net gaar zijn.
  4. Leg intussen de eieren in het kokend water, kook ze 6 minuten en giet ze vervolgens meteen af. Leg de eieren 30 seconden in een bak met ijskoud water, of tot ze genoeg zijn afgekoeld om vast te pakken. Pel de eieren.
  5. Verdeel het broodkruim en eieren over ondiepe serveerkommen of borden, snijd de eieren doormidden en leg de asperges ernaast. Leg overal een partje citroen bij om iets meer zuur toe te voegen aan het goed gevulde bord. Sprenkel een beetje olijfolie over het broodkruim en de asperges, breng ze op smaak met peper en zout en serveer met het zachtgekookt ei.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *