Baconbroodjes

Dit lekkere recept is van Francis Kuijk uit haar boek (2017) “Francis bakt en kookt thuis”. Haar eerste kennismaking met deze broodjes was toen ze 14 jaar oud was. Ze kreeg deze broodjes van haar Letse buren.

Voor ongeveer 40 stuks heb je nodig:

Brioche deeg:
 • 70 ml volle melk, lauw
 • 8 gram droge gist
 • 500 gram patentbloem
 • 1 tl zout
 • 30 gram fijne kristalsuiker
 • 6 eieren (M), losgeklopt
 • 350 gram roomboter, kamertemperatuur, plus nog extra om in te vetten
Vulling:
 • 200 gram bacon
 • 1 kleine ui
 • peper en zout naar smaak
voor de afwerking:

1 eierdooier gemengd met 1 el melk

Zo maak je het:

Deeg:
 1. Meng de melk en gist in een kom en laat dit even staan.
 2. Voorzie de keukenmachine van een deeghaak. Doe in de kom van de keukenmachine bloem, zout en suiker en roer dit om. Schenk de eieren en het melk-gistmengsel erbij. Laat de machine met een lage snelheid draaien tot alles gemengd is. Kneed het deeg nog 5 minuten met een lage snelheid.
 3. Schraap het deeg aan de zijkanten van de kom naar beneden. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten op gemiddelde snelheid tot het glad en elastisch is.
 4. Voeg de boter in kleine porties toe aan het deeg, terwijl de keukenmachine op lage snelheid blijft draaien. Zet de mixer op mediumsnelheid, zodra alle boter verwerkt is en laat de kneedhaak 6 tot 10 minuten draaien tot het deeg glad en glanzend is en niet meer aan de zijkanten van de kom plakt. Het deeg is nu soepel en elastisch.
 5. Laat het deeg in de kom en bedek die met vershoudfolie. Laat het deeg op een warme plek ongeveer 2 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld. Laat het deeg uit de kom op het aanrecht vallen, draai en duw het deeg om de lucht eruit te slaan. Doe het deeg in een kom en bedek die met het vershoudfolie. Zet het deeg ongeveer 6 uur (of maximaal 24 uur) in de koelkast. Daarna is het deeg klaar voor verder gebruik.
Vulling:

6. Snijd de bacon in kleine stukjes van maximaal ½ cm en snipper de uien. Meng het spek en de uien en breng dit op smaak met peper en zout.

Broodjes:

7. Verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 25 á 30 gram. Druk een bolletje enigszins plat en leg een schepje vulling in het midden van het deeg. Vouw het deeglapje dicht en maak er een pistoletvormig broodje van. Let het broodje met de naad naar beneden op een dun ingevette bakplaat. Herhaal deze stap met de rest van het deeg en de vulling. Laat tussen de broodjes op de bakplaat een paar centimeter ruimte.

8. Laat de broodjes, los afgedekt met vershoudfolie of een schone theedoek, nog eens 30 minuten rijzen op een warme plek.

9. Verwarm intussen de oven op 200ºC elektrisch.

10. Bestrijk de broodjes met het mengsel van losgeklopt ei en melk. Bak de broodjes in 15 á 17 minuten goudbruin.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *