Dosia plukt bessen

Dosia Brewer is helemaal verzot van en op alle soorten bessen. Van aardbeien in het voorjaar tot aan de frisse blauwe sleedoornbessen in de herfst. Die liefde voor bessen heeft ervoor gezorgd dat zij een heus kook- en bakboek geschreven heeft met de meest bekende bessen in de hoofdrol. Moerbei, appelbes, jeneverbes, honingbes en andere minder bekende bessen heeft ze buiten dit boek gehouden, simpelweg omdat ze niet zo algemeen verkrijgbaar zijn en ook omdat het anders een heel dik boek zou worden.

Wat en hoe?

‘Dosia plukt bessen’ bevat ruim 160 recepten. Van jammetjes tot dranken en van gelei tot de een bes als smaakmaker. Handige tips geven je de mogelijkheid om zelf de lekkerste jammetje en gelei te gaan maken. Steriliseren, pectine wel of geen zuurtje, je kan zo aan de slag.

Wist je dat een avocado en een watermeloen ook bessen zijn?

Waar mogelijk geeft Dosia bij de recepten aan hoe je het gerecht gemakkelijk vegan kunt klaarmaken. Unieke (smaak)combinaties komen voorbij, waarvan je in eerste instantie niet zou kunnen verzinnen dat ze perfect bij elkaar passen. Zoals bijvoorbeeld gerookte camemberts met gekramelliseerde bessen- notensaus of bietencarpaccio met zwarte bes en burrata.

Tips

Ze geeft je handige tips mee over het hoe en wanneer zelf bessen plukken en het bewaren van de diverse bessen. Een hoofdstuk gaat helemaal over de moestuin. Zoals Dosia zegt: “in elke tuin past wel een bessenstruik- of twee”. Maar je kan natuurlijk ook helemaal losgaan als je meer ruimte hebt met een moestuin. De meest gebruikte bessen soorten staan in alfabetische volgorde uitgebreid beschreven zodat je gemakkelijk een keuze kunt maken welke bes(sen) het best bij jou passen. Ook voor de wildplukkers onder ons staan een aantal soorten, zoals de sleedoorn en vlier, beschreven.

Kortom:

Een super boek als je eens iets anders met je bakje aardbeien, bosbessen of andersoortige bessen wilt doen dan ‘zomaar’ in de yoghurt of vla mikken. Op haar website (www.dosiabrewer.com ) en/of Instagramaccount kun je meer vinden van Dosia.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *