Gun je smaakpapillen ook eens een fleurig uitje!

22 juni 2018 Redactie Puur Tafelen

Bloemen zijn niet alleen heel erg mooi; ze kunnen ook erg lekker zijn. In gerechten zijn bloemen zowel te gebruiken ter decoratie als voor de smaak. Zoals hun uiterlijk verschilt ook de smaak per bloem. Sommige zijn kruidig, andere zoet, pittig of geurig. Er zijn heel veel bloemsoorten die eetbaar zijn. Viooltjes, rozen, anjers, goudsbloemen; ga zo nog maar even door.

Knip jij ook altijd de paarse bloemknopjes van de bieslook af? Jammer, want ook bieslook-bloemen zijn prima eetbaar! En ze smaken ook nog heerlijk. Een beetje uiig, al zal je dat misschien niet verrassen. Die kleine paarse bloemetjes, die als een mooi rond bolletje op hun steel zitten, zijn ook nog eens erg mooi. Knip al die kleine bloemetjes (in één keer) van de steel af en strooi ze over je salade of soepje. Je gerecht oogt opeens vrolijk en fleurig door een zachte paarse gloed.

Wist je dat er ook roze bieslook bestaat? En witte? De zogenaamde Chinese bieslook – met witte bloemetjes – heeft een milde knoflooksmaak. Trouwens de bloemen van alle uiensoorten zijn eetbaar en smaken (bijna) allemaal heerlijk. Variërend van een doorgeschoten prei, of van die schattige roze of gele sieruitjes. Er zijn heel veel soorten. Proef ze maar eens als je ze toevallig in de tuin hebt. Natuurlijk moet je eerst zeker weten dat ze biologisch gekweekt zijn. Staan de (sier)uien langer dan twee jaar in je tuin (en onbespoten?), dan zijn ze officieel biologisch.

Een groot aantal eetbare bloemen is ook nog eens heel lekker. Echte smaakmakers. En mooimakers natuurlijk want in een handomdraai maak je van een eenvoudig gerecht een culinaire dis. Misschien groeien er wel meer eetbare bloemen in de tuin of op je balkon dan je nu weet! Op de website www.floraltouch.nl heeft bloemenconnaisseur (specialist in eetbare bloemen) Ans Koster een top 10 van eetbare bloemen samengesteld + hun stuk voor stuk eigenzinnige smaken. Lees van tevoren voor de veiligheid ook even ‘wat je moet weten voordat je bloemen gaat eten’.

 

Deel dit artikel:
Facebooktwitter

Lees hier meer over:

Blogs van onze gastbloggers

Weggooien? Liever niet.

Iets weggooien....ik blijf er over het algemeen moeite mee hebben. Zeker als het om etenswaar gaat. ...
Lees verder »
flaske

Plasticminderen

Natuurlijk kunnen we de wereld niet in één keer veranderen maar iedere verandering, hoe klein of g...
Lees verder »

Jackfruit, de nieuwe vleesvervanger

Vleesvervangers worden steeds populairder. Zo ook jackfruit. Hoewel jackfruit al razend populair is ...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram