Inmaak- en fermenteerbijbel

Misschien weet je het nog, of heb je ervan gehoord, tientallen potjes en potten op een rij op een plank bij je moeder of oma in een kast of kelder. Allemaal gevuld met groenten en/of fruit die je in de winter niet kon kopen bij de groenteboer of niet meer in de (moes)tuin stonden.

Tot in de jaren 60 van de vorige eeuw was het nog de normaalste zaak dat je in de winter sperziebonen of snijbonen, (stoof)peren uit een (weck)pot at. Weckpotten om precies te zijn. Door de opkomst van veel huishoudelijke apparaten zoals een koelkast of vriezer is het steeds minder en minder gebruikelijk geworden om in te maken (‘gewoon conserveren dus ;)).

Tegenwoordig koop je kant-en-klare potjes of diepvriesgroente en -fruit in de supermarkt, gemak dient de mens, zeggen we dan. Sinds de coronapandemie zijn meer mensen zich bewust geworden dat sommige zaken ook anders kunnen. Niet meer al dat kant-en-klare (bewerkte) voedsel en zakjes maar zoveel mogelijk vers en het liefst nog biologisch. De wachtlijsten bij menige moestuinvereniging loopt nog steeds over. Wat is er mooier om zelf jouw voedsel te zaaien, zien groeien en verzorgen? Dan weet je precies wat je hebt en krijgt. Maar…..hoe bewaar je al dat lekkere eten? Een aantal dagen, soms weken kan nog wel maar langer wordt lastig zonder het te conserveren.

Simone van Thull begon rond 2015 haar eigen eetwinkel, gespecialiseerd in ingemaakt en gefermenteerde producten. Inmaken, wecken, fermenteren zijn allemaal manieren van conserveren van voedsel. Het grote voordeel van deze manieren van conserveren is dat het jaren en jaren houdbaar kan blijven. Van Thull heeft zoveel inspirerende recepten/manieren dat ze er een mooi dik boek van gemaakt heeft; De Inmaak- en fermenteerbijbel. Weer een geweldige aanvulling op de reeks van de voedselbijbels.

“Mijn tante Rina leeft nagenoeg geheel zelfvoorzienend, en inmaken en fermenteren speelt daar een grote rol bij.” 

Simone vertel in haar inleiding over ervaringen van haar oma die ze te horen kreeg via haar tante Rina. Om je daarna mee te nemen in de uitleg wat inmaken nou precies is, en de manieren waarop je dit zoal kunt doen en de materialen en ingrediënten die je erbij gebruikt.

Ze heeft deze bijna 500 pagina’s tellende voedselbijbel globaal ingedeeld in twee: deel één is voor het inmaken van groente, fruit, condimenten (toevoegingen die de smaakt van jouw gerecht verandert en/of versterkt) en dranken en deel twee voor het fermenteren ervan.

Zoals we bij alle uitgaven van deze voedselbijbels gewend zijn is ook deze handig en overzichtelijk ingedeeld met kleuren. Die maken het makkelijk om aan de zijkant van het boek te zien waar je kunt zijn. Alle recepten hebben een korte inleiding met een heldere stap-voor-stap bereidingswijze. Ingrediënten staan er overzichtelijk naast, net als de hoeveelheid, bereidingstijd en eventuele tips. Zoek je iets…dan staan achter in de receptenindex en ingrediënten op alfabet. Van allerlei soorten pickles tot dragonazijn en van pekelaugurken tot aan inmaken op azijn. Tussen de ruim 230 recepten staan genoeg mogelijkheden om je heerlijk bezig te houden.

 

Kun jij ook niet wachten…klik dan op de afbeelding om deze mooie bijbel te bestellen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *