Appelchutney

Dit is geen lieflijk zoet appeljammetje. Het is hartig, er gaat flink wat knoflook in en ja, het is ook een beetje zoet. Deze chutney is bijvoorbeeld heerlijk bij Indiaas eten, bij boerenkaas en (vegan)pulled pork. Maak deze chutney met stevige friszure appels, zoals Hollandse Elstar. Dit recept komt uit de inmaak- en fermenteerbijbel van Simone van Thull.

Ongeveer 1 uur bereidingstijd en een dag wachttijd. Rond de drie maanden houdbaar in de koelkast.

Voor 2 potten van ongeveer 500 ml heb je nodig:

  • 70 gram appels, geschild, in blokjes gesneden
  • 2 el (sultana) rozijnen
  • 6 kruidnagels
  • 2 tl verse gember, geschild en ragfijn gehakt
  • 8 tenen knoflook, fijngehakt
  • 125 ml mout- of ciderazijn
  • 225 gram suiker
  • ½ tl zeezout

Zo maak je het:

  1. Doe de blokjes appel in een pan met dikke bodem. Voeg de rozijn, kruidnagel, gember, knoflook, azijn, suiker en het zout toe.
  2. Verwarm en laat ongeveer 50 minuten zacht koken. Roer regelmatig door om aanbakken te voorkomen. De chutney moet echt indikken tot bijna al het vocht geabsorbeerd is.
  3. Doe de chutney in de glazen potten en vul tot de onderrand.
  4. Veeg de randen eventueel schoon met keukenpapier en doe het deksel erop. Bewaar in de koelkast.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *